To Καραχάν Τεπέ (Karahantepe), ο περίφημος νεολιθικός χώρος στην πόλη Σανλιούρφα (Şanlıurfa) της Τουρκίας και ένας από τους αρχαιότερους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο, θα αποκτήσει προστατευτικό στέγαστρο.

Το στέγαστρο θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κληρονομιά για το Μέλλον» της Τουρκίας, το οποίο υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της χώρας με σκοπό τη χρονική επέκταση των εργασιών ανασκαφής και αποκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε ολόκληρη τη χώρα.

Το στέγαστρο, η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία του έργου, θα συμβάλλει στη συντήρηση της χιλιετούς κληρονομιάς του Καραχάν Τεπέ, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη διατήρηση του χώρου για τις επόμενες γενιές.

Η κατασκευή του στεγάστρου, που θα καλύψει περίπου 5.000 τετραγωνικά μέτρα, αποσκοπεί στην προστασία του ιστορικού χώρου από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Η κυματιστή μορφή της οροφής παρουσιάζει οργανική αρμονία με το έδαφος, ενώ ενισχύει την άνεση κατά την περιήγηση στον χώρο χάρη σε ανοίγματα που παρέχουν φυσικό αερισμό.

Επιπλέον, η σπονδυλωτή κατασκευή θα διατηρήσει τον μοναδικό χαρακτήρα του χώρου των ανασκαφών, ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των στηλών και επιτυγχάνοντας μια ισορροπία ανάμεσα στην αισθητική και τη λειτουργικότητα. Τέλος, ο σχεδιασμός θα επιτρέπει ευελιξία για μελλοντικές επεκτάσεις, ανάπτυξη και προσαρμογή του στεγάστρου καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφές.

Καραχάν Τεπέ: Αποκαλύπτοντας τα μυστήρια των προϊστορικών πολιτισμών

Οι ανασκαφές στο Καραχάν Τεπέ, που χρονολογείται στην 9η χιλιετία π.Χ., πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του έργου Τας Τεπελέρ (Taş Tepeler) (Λίθινοι Τύμβοι), ενός από τα σημαντικά έργα ανασκαφών στην Τουρκία που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας. Το Τας Τεπελέρ αναφέρεται σε μια περιοχή μέσα και γύρω από τη Σανλιούρφα, όπου μεγαλύτερες νεολιθικές κοινότητες δημιούργησαν μόνιμους οικισμούς και έχτισαν μνημειακά κτίρια για ειδικούς σκοπούς. Η περιοχή περιλαμβάνει πολλές τοποθεσίες, όπως οι εξής: Σαϊμπούρτς (Sayburç), Σεφέρ Τεπέ (Sefertepe), Χαρμπετσουβάν Τεπεσί (Harbetsuvan Tepesi), Γκιουρτσού Τεπέ (Gürcütepe), Τσακμάκ Τεπέ (Çakmaktepe), Μεντίκ (Medik), Κιουρτέπεσι (Kurttepesi), Ταζλί Τεπέ (Taşlıtepe), Αϊανλάρ (Ayanlar), Γιογουνμπούρτς (Yoğunburç) και Γενί Μαχαλέ (Yeni Mahalle), πέραν του πασίγνωστου αντίστοιχου αρχαιολογικού χώρου –του Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbeklitepe), Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που θεωρείται ένας από τους πρώτους μνημειώδεις οικισμούς στην ανθρώπινη ιστορία– και βεβαίως του Καραχάν Τεπέ. Προς το παρόν διεξάγονται ανασκαφές σε εννέα αρχαιολογικά σημεία.

Οι συνεχιζόμενες εργασίες στο Καραχάν Τεπέ, όπου εκατοντάδες όρθιοι λίθοι είναι ορατοί στην επιφάνεια του εδάφους, έχουν αποδώσει εξαιρετικά αρχαιολογικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων κτιρίων που κοσμούνται με αγάλματα ανθρώπων και ζώων και μνημειακών κατασκευών παρόμοιων με αυτές που βρέθηκαν στο Γκιομπεκλί Τεπέ. Πιο πρόσφατα, ένα ανάγλυφο που απεικονίζει έναν άγριο γάιδαρο σε κίνηση, το οποίο ανακαλύφθηκε το περασμένο καλοκαίρι, υπογράμμισε περαιτέρω την ιστορική σημασία του χώρου. Χάρη σε αυτές τις αξιοσημείωτες ανακαλύψεις, το Καραχάν Τεπέ επιλέχθηκε ως ένα από τα εννέα πιο σημαντικά έργα «Εξερεύνησης και Έρευνας Πεδίου» του 2023 στο Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης στην Κίνα