Η εποχή των τυφώνων του 2017 στην Καραϊβική, απότοκο της κλιματικής αλλαγής, χτύπησε τον κλάδο του τουρισμού της δημοφιλούς περιοχής, με μείον 826.100 επισκέπτες, $ 741 εκατ. και 11.005 χαμένες θέσεις εργασίας σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTTC).

Σύμφωνα μάλιστα με τον WTTC, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια για να ανακάμψει η περιοχή από τις καταστροφές, με αποτέλεσμα την απώλεια περίπου $ 3 δις σε έσοδα.

Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς τομείς στην Καραϊβική, συμβάλλοντας στο 15,2% του ΑΕΠ της Καραϊβικής και στο 13,8% της απασχόλησης σύμφωνα με την Tourism Economics, θυγατρικής της Oxford Economics.

Ο Frank J. Comito, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ξενοδοχειακού και Τουριστικού Συνδέσμου της Καραϊβικής, ανέφερε ότι πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα για να εξασφαλιστεί ταχεία ανάκαμψη σε όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κοινού στην ταξιδιωτική και τουριστική δραστηριότητα της περιοχής.

Μόνο 2016 επισκέφθηκαν την περιοχή 46,7 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες και δαπάνησαν 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο τουριστικός τομέας υποστήριξε 2,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Καθώς οι οικονομίες των νησιών της Καραϊβικής γίνονται ολοένα και πιο εξαρτημένες από τον κλάδο, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις διαχείρισης προορισμών να αναπτύξουν στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών και να ενθαρρύνουν τις δαπάνες των επισκεπτών να επιστρέψουν επίπεδα ανάπτυξης πρίν από αυτές.

Η Gloria Guevara Manzo, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, σχολίασε πως η ετοιμότητα και η ανταπόκριση στις κρίσεις είναι μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες του Οργανισμού.

“Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε αυτήν την έρευνα που βοηθά τον τουριστικό κλάδο, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, στην Καραϊβική, προκειμένου να δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις και πολιτικές που θα βοηθήσουν την περιοχή και τα νησιά.

Να επιστρέψουν στο δρόμο της ανάπτυξης προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα χρονικά πλαίσια της ανάκαμψης και να παρθούν πρωτοβουλίες εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα, ούτως ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα σε αντίστοιχες κρίσεις και βιωσιμότητα.”