Η Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί έναν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό με δυνατότητες πολλαπλών επιλογών για κάθε επισκέπτη.

Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του νησιού με στόχο την προσέλκυση εσωτερικού τουρισμού, η Tourismmedia & Events διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης διάρκειας τριών ημερών, που πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου.

Μετά από πρόσκληση του Δήμου Καρπάθου,10 δημοσιογράφοι από μεγάλα ΜΜΕ της χώρας μας, περιηγήθηκαν στα πιο χαρακτηριστικά σημεία του νησιού, βιώνοντας από κοντά την ιδιαιτερότητα του τοπίου, με τις απρόσμενες εναλλαγές, αλλά και τη «γοητευτική» προσήλωση των ανθρώπων του στις παραδόσεις.

Συνδυάζει ιδανικά καταπράσινα βουνά και άφθονες παραλίες, γραφικά χωριά με μοναδικά ήθη και έθιμα, κι όλα αυτά μόλις μια ώρα μακριά με το αεροπλάνο.

Η περιήγηση μας ξεκίνησε από τις πανέμορφες παραλίες του νησιού. Η παραλία Κυρά Παναγιά, είναι η πιο φωτογραφισμένη παραλία της Καρπάθου και πήρε το όνομά της από την εκκλησία που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου. Πεντακάθαρα νερά, παραλία οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, βραχάκια για βουτιές και στην κορυφή η Κυρά Παναγιά. Στα 10 χιλιόμετρα από τα Πηγάδια, η Αχάτα, παραλία που είναι μικρή σε μήκος αλλά αρκετά μεγάλη σε πλάτος, συνδυάζει άμμο και βότσαλο με κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά. Τα Άπελλα με υπέροχα νερά πράσινου χρώματος, είναι οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ταβέρνες είναι ο Λευκός και το Φοινίκι με το γραφικό λιμανάκι του.

Επισκεφτήκαμε την Όλυμπο: Χωριό παγκόσμιας κληρονομιάς , από τα ωραιότερα της χώρας με μία γοητεία διαχρονική. Η επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος ή Έλυμπος, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία. Το γεγονός πως, πριν από λίγες δεκαετίες, η Όλυμπος ήταν αποκομμένη από την υπόλοιπη Κάρπαθο, χωρίς ρεύμα και δρόμους, βοήθησε να μείνει αναλλοίωτη στο χρόνο.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι η καθεδρική εκκλησία του χωριού και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

Παρακολουθήσαμε και γευτήκαμε την παρασκευή του παραδοσιακού φαγητού της Καρπάθου, μακαρούνες και ακούσαμε αυθεντική παραδοσιακή μουσική. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι από τους κατοίκους ντύνονται με τις τοπικές ενδυμασίες τους και μιλάνε την τοπική τους διάλεκτο.

Επισκεφτήκαμε τα ανακαινισμένα αρχοντικά στο Απέρι, το Όθως με θέα που κόβει την ανάσα και ένα υπέροχο λαογραφικό μουσείο που αναπαριστά ένα παραδοσιακό σπίτι της Καρπάθου.

Στο χωριό Πυλές, είδαμε το Υπαίθριο Αγροτικό μουσείο το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρουσιάζει με όσο το δυνατό ρεαλιστικό τρόπο τη ζωή στην Κάρπαθο.

Το Μεσοχώρι με τα ολόλευκα σπιτάκια τις φυσικές πηγές του και το μοναδικό ηλιοβασίλεμα, συγκαταλέγεται, κατά γενική ομολογία, μεταξύ των ομορφότερων και γραφικότερων χωριών του νησιού.

Οι Μενετές είναι το μεγαλύτερο χωριό της Καρπάθου. Χαρακτηριστικό του χωριού η μεγάλη εκκλησία της Παναγιάς κτισμένη πάνω στον εντυπωσιακό Ιερό Βράχο. Από την αυλή της εκκλησίας βλέπεις μπροστά σου όλο το χωριό και έχεις μοναδική θέα προς την πρωτεύουσα της Καρπάθου, τα Πηγάδια.

Το παραθαλάσσιο χωριό Αρκάσα είναι κτισμένο σε μια εύφορη περιοχή και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την καταπράσινη φύση του, τις όμορφες παραλίες του, αλλά και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία που διαθέτει.