
της Εύας Οικονομάκη
Η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορεί να απολαύσει ένας ταξιδιώτης στην ορεινή Ευρυτανία, έναν προορισμό που δύναται να υποδέχεται ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βρέθηκε στο επίκεντρο του ταξιδιού εξοικείωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Στο πλαίσιο του fam trip, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σημαντικά τοπόσημα του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας -μουσεία, βαρκάδα στη λίμνη, παραδοσιακά καφενεία και οικισμούς, πεζοπορία σε μονοπάτια, γευσιγνωσία-, τα οποία σε συνδυασμό με την πλούσια γαστρονομία της περιοχής προσέφεραν μία ολοκληρωμένη εμπειρία του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.
Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας
Το οδοιπορικό ξεκίνησε με μία επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, τη διαμόρφωση του οποίου επιμελήθηκαν η Ηλιάνα Ζιώγα, εκπαιδευτικός – μουσειολόγος και ο Θανάσης Αθανασιάς, μηχανολόγος μηχανικός, επιτυγχάνοντας ένα αρμονικό πάντρεμα του ιστορικού παρελθόντος του τόπου με το παρόν και το μέλλον. Η νέα σύγχρονη οπτική του μουσείου, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών 3D, VR και η βιωματική ψηφιακή περιήγηση στον βυθό της Λίμνης των Κρεμαστών και της Μονής της Επισκοπής δομούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους σε ένα -εν πολλοίς- ιδιαίτερο μουσείο.

Στο πλαίσιο του fam trip, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη παραδοσιακό οικισμό Φιδάκια. Ο οικισμός μετράει 10 μόνιμους κατοίκους κατά τη χειμερινή περίοδο και 40 το καλοκαίρι. Ο κ. Δημήτρης υποδέχτηκε την ομάδα στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού, όπου προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα γλυκιά του κουταλιού με θέα τη λίμνη.
Επόμενη στάση στον δρόμο προς τη λίμνη ήταν η τοποθεσία Τσαγκαράλωνα. Ένα ξύλινο κιόσκι σε μια μοναδική έποψη της Λίμνης των Κρεμαστών, της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης στην Ελλάδα, όπου εκβάλλουν οι ποταμοί Αχελώος, Ταυρωπός, Τρικεριώτης και Αγραφιώτης.
Βαρκάδα στη Λίμνη των Κρεμαστών
Με οδηγό τον Παναγιώτη Μακρή, ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του τόπου στην παραγωγή και τον τουρισμό, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στη λίμνη, που συνδέει τους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, και περίπατος σε τρεις από τις τέσσερις γέφυρες της λίμνης, τη γέφυρα της Επισκοπής, της Τατάρνας, αλλά και το ιστορικό Γεφύρι του Μανώλη.

Το Γεφύρι του Μανώλη κατασκευάστηκε το 1659, αλλά με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης τη δεκαετία του ’50 καλύπτεται έκτοτε -άλλοτε εξολοκλήρου και άλλοτε μερικώς- από το νερό της λίμνης. Μάλιστα, πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα δράση στη λίμνη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που προβλέπει υδάτινες ξεναγήσεις.
Πεζοπορία στον Τόρνο
Το ταξίδι εξοικείωσης περιελάμβανε και μία σύντομη στάση στο σημείο «Κλειδί», το σημείο όπου ο βράχος έχει κυριολεκτικά κοπεί για να δημιουργηθεί δρόμος, και περιήγηση στα μονοπάτια του Καταρράκτη στο χωριό Τόρνος, με φόντο το καταπράσινο τοπίο και τους καταρράκτες του χωριού, που χαρίζουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να απολαύσουν εναλλακτικές επιλογές πεζοπορίας, canyoning κ.ά.
Η μονή του Προυσσού
Σκαλισμένη στα βράχια των βουνών Χελιδώνα και Καλιακούδα και λόγω της δύσκολης διέλευσης, η Μονή του Προυσσού έμεινε εκτός του οθωμανικού κλοιού και αποτέλεσε τη βάση του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Γαστρονομικές Εμπειρίες
Από την εξόρμηση στην καταπράσινη Ευρυτανία, δεν έλειψαν οι επισκέψεις στο Αλλαντοποιείο Στρεμμένου στον δρόμο προς τη Μονή Προυσσού και στο κτήμα ιχθυοκαλλιέργειας πέστροφας Fresko, όπου η ομάδα είχε την ευκαιρία να γευτεί, μεταξύ άλλων, τα τοπικά σαλάμια αέρος, προσούτο και λότζα, και ιδιαίτερα εδέσματα με βάση την πέστροφα.