Ο πρώτος κύκλος καταμέτρησης και καταγραφής θαλάσσιων απορριμμάτων σε ακτές του Κορινθιακού Κόλπου ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
Οι δράσεις καθαρισμού στα 6 επιλεγμένα σημεία – παρατηρητήρια (Ναύπακτο, Ιτέα, Αλυκή Βοιωτίας, Κόρινθο, Ακράτα και Ψαθόπυργο Αχαΐας) πραγματοποιήθηκαν με την βοήθεια μαθητών σχολείων και εθελοντών από τις τοπικές κοινωνίες.
Ο απολογισμός του πρώτου κύκλου καθαρισμών για το σύνολο των ακτών είναι 14.841 συλλεχθέντα αντικείμενα μεγαλύτερα από 2,5 εκατοστά.
Σε όλα τα σημεία παρατήρησης η καταμέτρηση διενεργήθηκε σε 100 μέτρα παραλίας.
Τα καταμετρηθέντα αντικείμενα ανά σημείο μέτρησης αναλύονται ως εξής:
Παραλία Πούντο, Ναύπακτος Ναυσικά, Ιτέα Αλυκή, Βοιωτία Καλάμια, Κόρινθος Ακράτα, Αχαΐα Μάτι – Ψαθόπυργος, Αχαΐα
Σύνολο Αντικειμένων 5.611 1.773 2.960 1.115 1.052 2.330
Τα αποτελέσματα της λεπτομερούς καταμέτρησης-καταγραφής έδειξαν ότι τα πλαστικά αντικείμενα ήταν ο πιο πολυπληθής τύπος απορριμμάτων με ποσοστά που κυμαίνονται από 62-94%.
Οι πιο συνήθεις κατηγορίες πλαστικών αντικειμένων ήταν τα θραύσματα πλαστικών και φελιζόλ που προέρχονται κυρίως από τη θραύση μεγαλύτερων αντικειμένων, με την επίδραση του χρόνου και της ηλιακής (υπεριώδους) ακτινοβολίας.
Σημαντική ήταν επίσης η επιβάρυνση από τα πλαστικά μιας χρήσης όπως καλαμάκια, κομμάτια από σακούλες, περιτυλίγματα και συσκευασίες τροφίμων, αποτσίγαρα, καπάκια μπουκαλιών, ποτηράκια και μπουκάλια ποτών.
Γυαλιά και κεραμικά αντικείμενα (υλικά κατασκευής, κομμάτια μπουκαλιών), μέταλλο (σύρματα, κουτάκια αναψυκτικών, πώματα) και ύφασμα (σκισμένα κομμάτια) ήταν κατά σειρά οι επόμενοι τύποι υλικού αντικειμένων που βρέθηκαν σε υψηλή συγκέντρωση.
Σκοπός του έργου είναι, αφενός ο καθαρισμός ακτών και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών με έμφαση στα παιδιά και αφετέρου η παρακολούθηση του ρυθμού συσσώρευσης των απορριμμάτων ανάμεσα σε διαδοχικές δράσεις καθαρισμού στο ίδιο τμήμα της παραλίας.
Με αυτό τον τρόπο, εκτός από την αισθητική αποκατάσταση των ακτών, επιτυγχάνουμε και την ποσοτικοποίηση του προβλήματος των απορριμμάτων στις ακτές και τη θάλασσα του Κορινθιακού.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα των καταμετρήσεων συγκεντρώνονται σε βάσεις δεδομένων που φιλοξενούν δεδομένα συσσώρευσης απορριμμάτων για την παγκόσμια ακτογραμμή.
Τα δεδομένα αυτά συνθέτουν χρήσιμες πληροφορίες για την επιστημονική κοινότητα η οποία μελετά ζητήματα όπως η μεταφορά και συσσώρευση απορριμμάτων και οι επιπτώσεις τους στα θαλάσσια και παράκτια οικοσυστήματα.
Επίσης, αποτελούν τη βάση για το σχεδιασμό δράσεων προστασίας και αποκατάστασης, καθώς επίσης και για την άσκηση πίεσης σχετικά με την εφαρμογή πολιτικών και νομοθεσίας για τη μείωση της αλόγιστης χρήσης και διάθεσης των πλαστικών προϊόντων και συσκευασιών.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 14 μηνών, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από την ΟΖΟΝ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΠΡΑΣΙΝΟ+ΜΠΛΕ, το Σύλλογο Ελεύθερων και Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδος «Κρισσαίος» και τον Οικιστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Βοιωτίας «Η Αργώ».