Η Βαυαρία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ακυρώνει όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές στην πολιτεία λόγω των αυξανόμενων μολύνσεων από κορωνοϊό.

Η πολιτειακή κυβέρνηση έχει επίσης επιβάλει lockdown σε όλες τις περιφέρειες που έχουν ποσοστό επίπτωσης COVID για επτά ημέρες πάνω από 1.000 ανά 100.000 άτομα.

Σε αυτά τα μέρη, μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια, καθώς και πολιτιστικοί και αθλητικοί χώροι θα παραμείνουν κλειστά, δήλωσε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Μάρκους Σόντερ μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του στο Μόναχο.

«Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ σοβαρή και δύσκολη», είπε, προσθέτοντας: «Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο: την καταπολέμηση του κορωνοϊού, την προστασία των ανθρώπων και την προστασία του συστήματος υγείας».

Σχολεία και νηπιαγωγεία ωστόσο θα παραμείνουν ανοιχτά.

Επί του παρόντος, οκτώ περιοχές στη Βαυαρία έχουν ποσοστά εμφάνισης άνω των 1.000.

Η Βαυαρία είχε ένα εβδομαδιαίο ποσοστό επίπτωσης 625,3 καταγεγραμμένων μολύνσεων ανά 100.000 άτομα την Παρασκευή, σύμφωνα με το Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων του Ινστιτούτου Robert Koch, πολύ πάνω από το εθνικό ποσοστό των 340,7 – υψηλό όλων των εποχών για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός ζητά υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ο Söder είπε ότι θα υπάρξει “de facto lockdown” για τα μη εμβολιασμένα άτομα με την εφαρμογή του κανόνα “2G” σε ολόκληρη την πολιτεία — αναφερόμενος στη συντομογραφία στη Γερμανία για έναν κανόνα που επιτρέπει ελευθερίες όπως η πρόσβαση σε εστιατόρια και ξενοδοχεία μόνο σε όσους είτε είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αναρρώσει από τον COVID.

Περίπου το 90% των ασθενών με COVID στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι, επεσήμανε ο Söder. «Το να είσαι ανεμβολίαστος είναι πραγματικός κίνδυνος», τόνισε, σημειώνοντας ότι δυστυχώς το ποσοστό εμβολιασμού στο νότο της χώρας είναι ιστορικά χαμηλότερο από το βορρά.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι μη εμβολιασμένοι θα χάσουν την πρόσβαση ακόμη και σε μέρη όπως κομμωτήρια, πανεπιστήμια ή κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων.

Θα υπάρξουν επίσης περιορισμοί επικοινωνίας για τους μη εμβολιασμένους, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα τους επιτραπεί να συναντηθούν με το πολύ πέντε άτομα από δύο νοικοκυριά.

Ο Söder ζήτησε επίσης υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του COVID από το επόμενο έτος, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά θα γίνει ένας «ατελείωτος κύκλος».

Ποιοι πρόσθετοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ

Ακόμη και σε περιοχές με ποσοστά επίπτωσης χαμηλότερα από 1.000, θα υπάρχουν περιορισμοί.

Για αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο αριθμός των θεατών θα περιοριστεί στο 25% της συνολικής χωρητικότητας του χώρου. Επιπλέον, θα ισχύει ο κανόνας «2G+», που σημαίνει ότι ακόμη και τα εμβολιασμένα και τα άτομα που έχουν αναρρώσει θα πρέπει να παράγουν ένα επιπλέον αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ COVID.

Παρόλο που τα καταστήματα λιανικής δεν θα είναι κλειστά, θα υπάρχει όριο στον αριθμό των πελατών που θα επιτρέπονται εντός: ένας πελάτης ανά 10 τετραγωνικά μέτρα (108 τετραγωνικά πόδια).

Όλα τα καταστήματα λιανικής και τα εστιατόρια θα πρέπει επίσης να είναι κλειστά έως τις 22:00 (2100 UTC).

Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας αναμένεται να εγκρίνει τα νέα μέτρα την Τρίτη και πιθανότατα θα ισχύουν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Η Σαξονία εφαρμόζει νέους περιορισμούς

Στα βόρεια της Βαυαρίας, το ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας ανακοίνωσε την Παρασκευή εκτεταμένους δημόσιους περιορισμούς που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα και θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 12 Δεκεμβρίου για την καταπολέμηση της αύξησης των κρουσμάτων COVID.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη την πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες της Γερμανίας στη Δρέσδη, ακυρώνονται.

Τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα μουσεία και πολλοί άλλοι δημόσιοι χώροι πρέπει να κλείσουν. Τα καταστήματα λιανικής και τα εστιατόρια ενδέχεται να παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 8 μ.μ. σύμφωνα με τον κανόνα «2G». Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν ανοιχτά. Οι αθλητικές εκδηλώσεις μπορούν να συνεχιστούν, αλλά χωρίς κοινό.

«Τα μέτρα είναι σκληρά αλλά απαραίτητα», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πολιτείας της Σαξονίας Μάικλ Κρέτσμερ, προσθέτοντας ότι η πολιτεία πρέπει να «σπάσει το κύμα» των μολύνσεων.

Θα υπάρχει επίσης νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη Δευτέρα από τις 10:00 το βράδυ έως τις 6 το πρωί σε περιφέρειες με ποσοστά εμφάνισης 1.000 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα για επτά ημέρες, δήλωσε η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Σαξονίας, Petra Köpping. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο περιοχές στη Σαξονία με ποσοστά επίπτωσης επτά ημερών που ξεπερνούν το 1.000/100.000.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι η αύξηση του κορωνοϊού στη Σαξονία μπορεί να αποδοθεί στο ποσοστό εμβολιασμού που καθυστερεί η πολιτεία, το οποίο με λιγότερο από το 58% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο, είναι το χαμηλότερο στη Γερμανία.