Η διοίκηση του ΕΦΚΑ, στις 8 Απριλίου 2019, με την εγκύκλιο αρ.18, προχώρησε στην κατάργηση του μέτρου φραγής της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με αποκάλυψη του Βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνου Κόνσολα.

Με ερώτησή του, ενώπιον της Βουλής προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κύριος Κόνσολας δήλωσε πως με αυτό τον τρόπο ευνοούνται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και δημιουργούνται προβλήματα οικονομικής βιωσιμότητας στον ΕΦΚΑ.

Το μέτρο της φραγής στην ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, που κατάργησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κύριο Κόνσολα, είχε ως στόχο να ασκήσει πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να τους οδηγήσει να υποβάλλουν υποχρεωτικά τις δηλώσεις μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, προκειμένου να είναι αναγκασμένοι, είτε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, είτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Το μέτρο φαίνεται ότι οδήγησε κάποιες επιχειρήσεις είτε να εξοφλήσουν τις οφειλές τους είτε να ενταχθούν σε ρύθμιση με αποτέλεσμα να ενισχυθούν τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Μάνος Κόνσολας έθεσε τρία ερωτήματα προς την Υπουργό:

1. Εάν ήταν ενήμερη της κίνησης της διοίκησης του ΕΦΚΑ να άρει τη φραγή ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) για τις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

2. Εάν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται τα έσοδα και η οικονομική βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ.

3. Ποια ήταν τα αποτελέσματα στην είσπραξη εσόδων από το μέτρο της φραγής της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) που ίσχυε μέχρι τις 8 Απριλίου. Πόσα χρήματα εισπράχθηκαν, πόσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν σε ρύθμιση;