του Χάρη Ντιγριντάκη
Σάρκα και οστά διαλαμβάνει το project Υδροπλάνα στην ελληνική Πολυνησία.
Mε προμετωπίδα το Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο Αττικής και τα επί θύραις υδατροδρόμια που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Ιόνιο και την ισχυρή θέση που αναλαμβάνουν ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι και funds, όλα δείχνουν ότι έως το 2021 ο θεσμός των υδροπλάνων στην Ελλάδα θα είναι γεγονός.
Σύμφωνα με πληροφορίες του tourismtoday.gr την περασμένη Παρασκευή η Hellenic Seaplanes κατέθεσε Πρόταση Ενδιαφέροντος στο ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση χώρου στο λιμάνι της Ελευσίνας.
Σκοπός της η δημιουργία Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στην Ελευσίνα η οποία το 2021 θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το κόστος κατασκευής του Project ανέρχεται στο ποσό των 25 εκατ. ευρώ.
Χρηματοδότης του έργου είναι η Petrikor Capital, fund με έδρα το Λονδίνο επενδυτικό σχήμα που εκπροσωπεί κινέζικα κεφάλαια.
Στο μετοχικό σχήμα του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου Αττικής η Hellenic Seaplanes (η οποία ήδη έχει αναλάβει την ωρίμανση του υδατοδρομίου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας) θα έχει μειοψηφική θέση και θα είναι project manager του έργου .
Στο Ταμείο κατατέθηκε και το master plan του έργου και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές οι επιτελείς του σχεδιάζουν τη διενέργεια διαγωνισμού παραχώρησης δραστηριότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας.
Σημειώνεται ότι τέλος Ιουνίου παραδίδεται το υδατοδρόμιο Πάτμου με επενδυτή τον ελληνομεξικανικό επιχειρηματία Ρicardo Farias, υδατοδρόμιο στο οποίο επίσης το management θα αναλάβει η Hellenic Seaplanes.
Την ίδια ώρα που στον ορίζοντα βρίσκεται η διενέργεια του διαγωνισμού για το Υδατοδρόμιο Πατρών σε μια σημαντική κίνηση, που μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προχώρησε πρόσφατα η Άκτωρ Facility Management, θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στην Ελληνικά Υδατοδρόμια.
Ειδικότερα η Άκτωρ Facility Management διεύρυνε το ποσοστό της από το 35% που κατείχε μέχρι τώρα στο 55% στην Ελληνικά Υδατοδρόμια που έχει αναλάβει την αδειοδότηση, κατασκευή και διαχείριση δικτύου υδατοδρομίων που αναμένεται να αναπτυχθεί στην ελληνική επικράτεια.
ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Το master plan του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου Αττικής στην Ελευσίνα, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Hellenic Seaplanes και κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ υλοποιήθηκε από το μελετητικό γραφείο Pieris Architects.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
Μόλις 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, τo Μητροπολιτικό Υδατοδρόμιο της Hellenic Seaplanes φιλοδοξεί να αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Το κτίριο θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο και υφιστάμενη προβλήτα συνολικού εμβαδού 10 στρεμμάτων που ανήκει στον οργανισμό Λιμένα Ελευσίνας και θα παραχωρηθεί με πολυετή μίσθωση.
Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι η δημιουργία ενός κτιρίου όπου η εμπειρία του ταξιδιού παύει να ξεκινάει με την άφιξη του ταξιδιώτη στον προορισμό του όπως στα αεροδρόμια, αλλά από τη στιγμή που θα εισέρχεται στο κτίριο.
Οι Pieris Architects επιδιώκουν να δημιουργήσουν στο επισκέπτη μια βιωματική εμπειρία μέσα από φιλόξενους χώρους που θα αποπνέουν μια λιτή πολυτέλεια και θα έχουν έντονο το ελληνικό στοιχείο.
Κλιματιζόμενοι κλειστοί, ημιυπαίθριοι και ανοιχτοί χώροι κατάλληλα σχεδιασμένοι αξιοποιούν τις καλές κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και εναλλάσσονται με εσωτερικούς κήπους με ενδημικά φυτά και δένδρα όπως Ελιά, θυμάρι και λεβάντα, που θα αποπνέουν χρώματα και αρώματα.
Μορφολογία Κτιρίου
Το κτίριο αναπτύσσεται κυκλικά σε δύο επίπεδα και ξετυλίγεται γραμμικά κατά μήκος της προβλήτας.
Η κυκλική οργάνωση των χώρων επιτρέπει τη δημιουργία οπτικών φυγών προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ταυτόχρονα, στεγάζοντας μέσα σε ενιαίο όγκο διαφορετικές λειτουργίες όπως είναι οι κεντρικές υποδομές του υδατοδρομίου, χώροι αναψυχής, καταστήματα, χώρος πρασίνου, το συνεδριακό κέντρο κ.τ.λ., το αρχιτεκτονικό γραφείο επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο DNA κτιρίου στην Ελλάδα για έργα και κτίρια υποδομών όπου πέρα από αυτή τη βασική τους λειτουργία θα προσφέρουν και ένα σύνολο από άλλες υπηρεσίες προς όφελος του κοινού.
Λειτουργία Κτιρίου
Η λειτουργία του υδατοδρομίου πλησιάζει ενός αεροδρομίου. Συγκεκριμένα, το κεντρικό μέρος του κτιρίου στο ισόγειο, θα αποτελείται από το lobby εισόδου, check-in, σημεία για ενοικιάσεις αυτοκινήτων και πληροφορίες, χώροι καταστημάτων 1.000 τ. μ, καφετέρια, κιόσκια με σνακ, και χώρο συντήρησης υδροπλάνων 1.200 τ. μ . Κατά μήκος της πλατφόρμας και περιμετρικά του κυκλικού τμήματος του κτιρίου αναπτύσσονται οι αίθουσες αναμονής που συμπεριλαμβάνουν και business lounge.
Ο όροφος αποτελείται από πολυχώρο με επιπρόσθετους χώρους εκτόνωσης κατάλληλο να φιλοξενήσει συνέδρια και εκθέσεις, εστιατόριο με θέα στη θάλασσα και τα υδροπλάνα και σε ανοιχτό φυτεμένο εσωτερικό αίθριο προσβάσιμο στο κοινό.
Οι προβλήτες είναι πλωτές και αναπτύσσονται γραμμικά με τις μεγαλύτερες να τοποθετούνται εξωτερικά ώστε να σηματοδοτούν την δίοδο προς το κτίριο.
Το Μητροπολιτικό υδατοδρόμιο είναι σχεδιασμένο και πλήρως εξοπλισμένο για να εξυπηρετεί πέρα από το επιβατικό κοινό, εναέριες τουριστικές περιηγήσεις, μεταφορές για ιατρική περίθαλψη και μεταφορές εμπορευμάτων.
Βιοκλιματική Μελέτη
Το κτίριο θα είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και θα αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ανάλογα με το προσανατολισμό τοποθετούνται οριζόντιες αρχιτεκτονικές προεξοχές και κατακόρυφα εξωτερικά σκίαστρα τα οποία πυκνώνουν και αραιώνουν ανάλογα με τον προσανατολισμό.
Οι επιστρώσεις εξωτερικά θα κατασκευαστούν με υλικά που έχουν ψυχρά χαρακτηριστικά, δηλαδή υψηλή ανακλαστικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία και υψηλό δείκτη εκπομπής στην υπέρυθρη ακτινοβολία, ώστε να επανεκπέμπουν μεγάλο ποσοστό από την προσλαμβανόμενη θερμότητα, επιτυγχάνοντας θερμοκρασία στο ύψος των πεζών χαμηλότερη περίπου κατά 4 βαθμούς σε σχέση με τα συμβατικά υλικά.
Το κτίριο φέρει διαμπερή ανοίγματα με στόχο την ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο και την απομάκρυνση της πλεονάζουσας θερμότητας και του παραγόμενου CO2.
Η διάτρητη εξωτερική επένδυση εξασφαλίζει τον απαραίτητο φυσικό φωτισμό σε όλους τους χώρους εξοικονομώντας ηλεκτρική ενέργεια.
Στο κτίριο χρησιμοποιούνται φυτεμένα δώματα, με κατάλληλη ξηρανθεκτική βλάστηση που απαιτεί ελάχιστη συντήρηση που απορροφά τη ζέστη θα μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία του κτιρίου τους θερινούς και την απώλεια θερμότητας από το εσωτερικό του κτηρίου τους χειμερινούς μήνες.
Τέλος θα χρησιμοποιηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης για τη ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης