Σύνταξη: tourismtoday.gr

Κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων αεροδρομίων.

Αφορά τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου. Οι αερολιμένες θα στηριχτούν για τις ζημιές που υπέστησαν το 2020 λόγω των ληφθέντων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

“Η πρόβλεψη αυτή καθίσταται απαραίτητη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διότι πρόκειται για καίριες υποδομές της χώρας. Και η εύρυθμη λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομαλή διαβίωση στις περιοχές που εξυπηρετούν.

Και επειδή οι συγκεκριμένες υποδομές υπέστησαν ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Καθώς και τους συνακόλουθους, αναγκαίους, περιορισμούς στις μετακινήσεις”.

Η συμφωνία οικονομικής αποκατάστασης

Ειδικότερα, στην περίπτωση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων Αιγαίου, Κρήτης, Ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου, η οικονομική αποκατάσταση των παραχωρησιούχων υλοποιείται μέσω συμφωνίας.

Αυτή συνάφθηκε, κατ’ εφαρμογή των από 14 Δεκεμβρίου 2015 Συμβάσεων Παραχώρησης, μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ, των παραχωρησιούχων εταιρειών και του Ελληνικού Δημοσίου. Το τελευταίο ήταν εκπροσωπούμενου από τα τρία συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, και Εθνικής Άμυνας.

Πώς θα εξοφληθεί το ποσό της αποζημίωσης

Το ποσό της καταβλητέας αποζημίωσης συμφωνήθηκε να εξοφληθεί διά συμψηφισμού με πληρωτέες αμοιβές των παραχωρησιούχων προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η οικονομική αποκατάσταση του παραχωρησιούχου υλοποιείται μέσω της διαδικασίας των εγκρινόμενων κρατικών ενισχύσεων, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 107 παρ.2 περ. β της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Θα πραγματοποιηθεί συνδυαστικά, διά της άμεσης επιχορήγησης και διά συμψηφισμού με υποχρεώσεις καταβολής αμοιβής για τη χορήγηση προς αυτόν δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση “με τον τρόπο αυτό, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών παρέχουν ενεργά τη δίκαιη και αναλογική αρωγή τους στις κομβικής σημασίας υποδομές της χώρας. Των οποίων η αδιάλειπτη λειτουργία αποτελεί προτεραιοποιημένη παρεχόμενη υπηρεσία προς τους πολίτες”.