Του Χάρη Ντιγριντάκη

Προσωπικότητα με 9ετή επαγγελματική εμπειρία στο οικοσύστημα της startup σκηνής στην Ελλάδα, είναι η Διευθύντρια του επιταχυντή CapsuleT Travel & Hospitality κα Κατερίνα Σαριδάκη.

Έχει αναπτύξει για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος τον στρατηγικό σχεδιασμό, περιεχόμενο λειτουργίας και προώθηση του προγράμματος του Capsule T, του μοναδικού επιταχυντή στην Ελλάδα στον τουρισμό.

Στη συνέντευξη της στον ΕΤ της Κυριακής αναλύει τους τρόπους που ο Capsule T στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στον τουρισμό καθώς και τα επόμενα βήματα του.

Έχουν κλείσει 3 έτη από τη έναρξη λειτουργίας του επιταχυντή CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, πρωτοβουλία του ΞΕΕ, στη χώρα μας. Ποια η πορεία και η εξέλιξη που έχετε πραγματοποιήσει, στηρίζοντας τόσο τις startups στο χώρο του τουρισμού όσο και τους Έλληνες ξενοδόχους;

“Η πορεία που διανύσαμε ήταν πέρα από τις προσδοκίες ή τα αρχικά μας σχέδιά, μιας και η πανδημία επηρέασε το σύνολο της τουριστικής αγοράς. Το 2019 – χρονιά έναρξης της πρωτοβουλίας αυτής από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος – ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για τον ελληνικό τουρισμό, με μεγάλες προσδοκίες και προοπτικές για το μέλλον και βέβαια διάθεση για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Με την έναρξη της Covid-19 χρειάστηκε όλοι να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες. Ο CapsuleT, ως μοναδικός επιταχυντής στην Ελλάδα που στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις στον τουρισμό, βρέθηκε δίπλα σε νέους και νέες που είχαν ανάγκη στήριξης, ουσιαστικής καθοδήγησης, ενημέρωσης και ενεργοποίησης, ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.

Μέσα στην τριετία αυτή, έχουμε ολοκληρώσει 4 κύκλους Προγράμματος Επιτάχυνσης και 3 νεανικούς διαγωνισμούς, βοηθώντας να εξελίξουν την ιδέα και την επιχείρησή τους 70 ομάδες/startups με 174 ιδρυτές, οι οποίοι κατάφεραν να υλοποιήσουν 39 pivots – δηλαδή να προσαρμόσουν το προϊόν/υπηρεσία τους στις νέες ανάγκες της αγοράς – να πραγματοποιήσουν 239 πιλοτικά σε ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, να αποκτήσουν 345 νέους συνεργάτες και πάνω από 880 νέους πελάτες από την ελληνική τουριστική αγορά.

Ως προς το περιεχόμενο των προγραμμάτων μας αξίζει να αναφερθούν οι πάνω από 400 ώρες εκπαίδευσης μέσα από ειδικά εργαστήρια σε business/digital skills, οι περισσότερες από 1.250 ώρες καθοδήγησης και συμβουλευτικής από μέντορες και μια ειδική επιτροπή καθοδήγησης, η διοργάνωση και παρουσία σε 30 εκδηλώσεις, η συμμετοχή σε 8 ελληνικές και ξένες τουριστικές εκθέσεις και οι πάνω από 1.350 συναντήσεις μεταξύ ιδιοκτητών και στελεχών του κλάδου και των ομάδων μας.

Ωστόσο, αυτή η πρωτοβουλία του ΞΕΕ είναι καθόλα σημαντική και για τα ελληνικά ξενοδοχεία.

Μέσω του CapsuleT οι ξενοδόχοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις νέες τεχνολογικές τάσεις, λύσεις και εφαρμογές που βελτιώνουν την εσωτερική λειτουργία και διαχείριση των δεδομένων των ξενοδοχείων, την προβολή τους, την επικοινωνία με το πελατολόγιο τους, αλλά και την συνολικότερη ανταγωνιστικότητά τους.”

O 5ος κύκλος Προγράμματος Επιτάχυνσης είναι προ των πυλών. Με ποια μέσα/τρόπους ο CapsuleT μπορεί να συμβάλλει στην γρήγορη ανάπτυξη τεχνολογικών νεοφυών εταιριών τουρισμού; Γιατί κάποιος να δηλώσει συμμετοχή;

“O CapsuleT εντάσσει στην κοινότητα του νέες startup-ομάδες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και παρέχουν τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογές στον τουρισμό, καθώς και startups των οποίων οι υπηρεσίες προωθούν τους βασικούς άξονες ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού, όπως είναι οι λύσεις βιωσιμότητας/εξοικονόμησης τροφίμων, ενέργειας, φυσικών πόρων κλπ.

Μέσω του 5μηνου Προγράμματός Επιτάχυνσης του CapsuleT βοηθάμε τους νέους επιχειρηματίες να αναβαθμίσουν τις startups τους, έχοντας ως κύριο στόχο να τούς προσφέρουμε ουσιαστική υποστήριξη και καθοδήγηση μέσα από ένα δωρεάν, πλούσιο σε περιεχόμενο πρόγραμμά, το οποίο να ανταποκρίνεται στις επιχειρηματικές τους ανάγκες.

Βασική μέριμνα για εμάς είναι να δώσουμε πρακτικές ευκαιρίες εκπαίδευσης, διασύνδεσης με τον κλάδο και την ελληνική τουριστική αγορά και φυσικά να παρέχουμε στους startuppers χρήσιμα εργαλεία και tips για το πώς μπορούν να αναβαθμίσουν το παρεχόμενο προϊόν/υπηρεσία και να ανταποκριθούν εύστοχα και αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της αγοράς. Ο τρόπος επίτευξης των ανωτέρω γίνεται με ποικίλες μεθόδους.

Ενδεικτικά σάς αναφέρω ότι η επιτάχυνση των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων που εντάσσονται στον CapsuleT υλοποιείται σταδιακά και στοχευμένα με δράσεις σε συνεργασία με τους στρατηγικούς μας συνεργάτες, εξειδικευμένα εργαστήρια, συναντήσεις συμβουλευτικής καθοδήγησης, παρουσιάσεις, επισκέψεις σε ξενοδοχεία και ηγετικά travel agencies, παρουσία σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και άλλα special networking events, όπως για παράδειγμα εκείνο με την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.”

Ποιες δυσλειτουργίες/παραλείψεις εντοπίζετε στις αρχικές επιχειρηματικές προτάσεις των startup που αιτούνται μια θέση στο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης και πώς αυτές επιλύονται με την βοήθεια του επιταχυντή;

“Όπως όλες οι startups σε οποιονδήποτε κλάδο, έτσι και αυτές του τουρισμού, έρχονται σε εμάς με όνειρα, ιδέες και όρεξη για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο. Ωστόσο, είναι λογικό να τους λείπουν ορισμένες δεξιότητες ή πληροφορίες σχετικές με το τι έχει ανάγκη πραγματικά η αγορά, καθώς και εμπειρία και εμβάθυνση ετών στον κλάδο.

Μέσα από το πρόγραμμά μας εντοπίζουμε τα «κενά» που πιθανόν να έχουν στο επιχειρηματικό τους μοντέλο, στην αντίληψη που έχουν σχηματίσει για τον τρόπο που λειτουργεί ένα ξενοδοχείο, στο πώς να παρουσιάσουν το προϊόν τους στον δυνητικό πελάτη κ.ά.”

Κλείνοντας, ας μιλήσουμε για το μέλλον του CapsuleT και τις νέες τάσεις στην αγορά. Ένα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η αειφορία και ο βιώσιμος τουρισμός (sustainability): Πόση σημασία δίνεται εν έτη 2022 στις βιώσιμες λύσεις τουρισμού και σε ποιες κατηγορίες θα πρέπει οι ελληνικές startups να επικεντρωθούν;

“Αυτή την χρονική περίοδο η παγκόσμια κατάσταση σε σχέση με τα ενεργειακά αποθέματα, τη διαχείριση πόρων και μεταφορών προφανώς κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εύρεσης νέων, καινοτόμων εφαρμογών που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των προβλημάτων αυτών.

Ο τομέας του τουρισμού δεν θα παραμείνει αδιάφορος ως προς αυτές τις λύσεις με τις ξενοδοχειακές μονάδες να αναζητούν ήδη άμεσα νέες τεχνολογίες για την παρακολούθηση καταναλώσεων, μείωσης αποβλήτων, ανακύκλωση υλικών και καλύτερης διαχείρισης όλης της αλυσίδας της λειτουργίας τους.

Οι προορισμοί φαίνεται πως επίσης θα χρειαστεί να δουλέψουν με εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να έχουν θετικότερα αποτελέσματα ως προς την κλιματική αλλαγή, την διαχείριση του υπερτουρισμού, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων κ.ά.

Και ποιος θα μπορούσε να δώσει καλύτερα απαντήσεις και λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα που προκύπτουν από νέους/νέες, ερευνητές και επιστήμονες, ανθρώπους ευαισθητοποιημένους ως προς την ποιότητα ζωής μας στο πλανήτη, ανθρώπους που θέλουν μέσα από την καινοτομία της ιδέας τους να λύσουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα;

Αυτές θα είναι οι startups του μέλλοντος και ο τουρισμός είναι σίγουρο ότι θα τις χρειαστεί! Εμείς στον CapsuleT είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε στον 5ο κύκλο μας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο 2022 με την περίοδο αιτήσεων να κλείνει στις 23 Ιουνίου 2022”.