Δριμύ «κατηγορώ» στην πολιτική του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου απευθύνει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος σε ό,τι αφορά το θέμα του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών.

Η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι μετά την αίτηση ακύρωσης υπουργικής απόφασης και εγκυκλίου -που κατέθεσε η ίδια στο Συμβούλιο της Επικρατείας- οι οποίες εξαιρούν από την απαλλαγή τους κοινόχρηστους χώρους των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, ο υπουργός Οικονομικών προσέφυγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να αλλάξει την επίμαχη διάταξη με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου.

Η Συνομοσπονδία διαπιστώνει ότι «ο υπουργός εξωθήθηκε σε αυτήν την κίνηση μη μπορώντας να δώσει εξηγήσεις στις επερωτήσεις βουλευτών του ΛΑΟΣ και του Συνασπισμού για την καταστρατήγηση του Νόμου μέσω των υπουργικών αποφάσεων». Το εν λόγω άρθρο προσδιορίζει τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ) που αφορούν τους χώρους προσέλευσης, υποδοχής και υγιεινής σε ποσοστό 35% της συνολικής επιφάνειας της ξενοδοχειακής επιχείρησης. Η Συνομοσπονδία ζητεί και για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα την εξαίρεση των κοινόχρηστων χώρων από την επιβολή του Τέλους.

Εξάλλου, η Γενική Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού επισημαίνει για τη φετινή τουριστική χρονιά ότι ο ανταγωνισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ειδικότερα, αναφέρει ότι υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως μέσα στο νέο έτος ύστερα και από τις εκλογές στις χώρες της Βορείου Αφρικής και ιδιαίτερα της Αιγύπτου, το τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη θα επανακάμψει σε αυτές τις χώρες και αυτή η μεταβολή στη σημερινή συγκυρία θα στερήσει ένα σημαντικό αριθμό τουριστών από τη χώρα μας. Παράλληλα, η κατά κεφαλήν δαπάνη των υποψήφιων τουριστών από τις ευρωπαϊκές χώρες προέλευσης θα είναι υποδεέστερη σε σχέση με το 2011, διότι σε όλες αυτές τις χώρες, εκτός Γερμανίας, έχουν γίνει περικοπές, που με τη σειρά τους προμηνύουν ότι οι πολίτες των χωρών αυτών θα ταξιδέψουν και θα δαπανήσουν λιγότερο.

Στάθης Κουσουνής

Πηγή: Η Καθημερινή