Του Χάρη Ντιγριντάκη

Οι αλλαγές που εμφορούνται αυτή την περίοδο στην ασφαλιστική αγορά, ναι μεν δείχνουν ότι δεν είναι τεκτονικές, όμως σε μια περίοδο που τα μεγέθη βαίνουν αυξανόμενα κρίνονται ως επιβεβλημένες.

Μετά τον τελευταίο κύκλο συγκέντρωσης στον κλάδο των ασφαλειών και τις εξελίξεις στα μέτωπα της τεχνολογίας και της κλιματικής κρίσης, οι μέτοχοι έχουν ενεργοποιήσει ανατροπές στην κεφαλή των μεγαλύτερων οργανισμών της χώρας, θέτοντας νέες βάσεις στον ανταγωνισμό.

Τα αρχικά λάθη που έκανε το CVC με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής που την οδηγούσαν σε ζημίες άνω των 65 εκατ. ευρώ το 2023, εξορθολογίζονται τούτη την περίοδο, ενώ και οι αλλαγές στην γερμανική ERGO φέρονται ως μονόδρομος.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ERGO Ασφαλιστικής, αποτελούν τα πιο πρόσφατα παραδείγματα του μετασχηματισμού στην επιχειρηματική ηγεσία, που αναμένεται να επηρεάσει ευρύτερα τον κλάδο και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδίου μετασχηματισμού και της νέας εταιρικής στρατηγικής, ότι o κ. Robert Gauci αποχωρεί από την εταιρία στις αρχές Ιουλίου και νέος Διευθύνων Σύμβουλος αναλαμβάνει ο κ. Δημήτρης Μαζαράκης.

Με 30 χρόνια εμπειρίας στην ασφαλιστική αγορά και αποδεδειγμένη ικανότητα στο μετασχηματισμό και τη δημιουργία ηγετικών οργανισμών και ομάδων, είχε μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία στην ALICO AIG Life και στη MetLife έχοντας διατελέσει Αναλογιστής και Διευθυντής Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών καθώς και Διευθυντής Πωλήσεων και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελλάδα.

Τα τελευταία έξι χρόνια είναι επικεφαλής της MetLife στις περιοχές του Περσικού Κόλπου(ΗΑΕ, Κατάρ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κουβέιτ) και τη Σαουδική Αραβία.

Μετά από τέσσερα χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ERGO Ασφαλιστικής, ο κ. Νίκος Αντιμησάρης αποφάσισε να αποχωρήσει από την εταιρεία στο τέλος Μαΐου 2024 για προσωπικούς λόγους.

«Tα τελευταία χρόνια, o Νίκος Αντιμησάρης είναι υπεύθυνος για τη θετική πορεία των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω εκ μέρους ολόκληρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ERGO και όλων των εργαζομένων μας.

Ιδιαίτερα το 2023, όταν η Ελλάδα και η ασφαλιστική αγορά υπέφερε από μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, οδήγησε την εταιρεία με ασφάλεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ο Νίκος Αντιμησάρης επέλεξε να μην συνεχίσει τη συνεργασία του με την ERGO για προσωπικούς λόγους, μια απόφαση για την οποία λυπάμαι βαθύτατα και του εύχομαι κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του προσπάθειες», αναφέρει ο k. Oliver Willmes, COO της ERGO International AG.

Ως διάδοχός του, διορίζεται ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Ιουνίου 2024*.

Ο Ερρίκος Μοάτσος έχει περισσότερα από τριάντα χρόνια πείρας στην ανώτατη διοίκηση ασφαλιστικών εταιρειών, ιδίως μέσω της επταετούς θητείας του ως Διευθύνοντος Συμβούλου της AXA Ελλάδος.

Αποτελέσματα

Την ίδια στιγμή που στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες γίνονται σημαντικές διοικητικές αλλαγές και ανακατατάξεις, οι προοπτικές για τον κλάδο παραμένουν ευοίωνες φέτος, καθώς η ιδιωτική ασφάλιση αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς με έμφαση στους τομείς ζωής και υγείας.

Προερχόμενος από μία χρονιά ορόσημο, όπως αποδείχθηκε το 2023, κατά την οποία τα έσοδα ξεπέρασαν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2010, η δυναμική της αγοράς φαίνεται να παραμένει, καθώς αποδεικνύεται ανθεκτικός στις προκλήσεις και στις ανατροπές τόσο στο οικονομικό-κοινωνικό όσο και στο γεωπολιτικό μέτωπο.

Τρίμηνο

Με θετικό πρόσημο ολοκληρώθηκε για την ασφαλιστική αγορά το α΄ τρίμηνο του 2024, καθώς η συνολική παραγωγή, ενισχύθηκε κατά 14,3%, φθάνοντας τα 1,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος(ΕΑΕΕ), μεταξύ των επιχειρήσεων – μελών της.

Για τη συγκεκριμένη περίοδο οι ασφαλίσεις ζωής ενισχύθηκαν κατά 20,5% στα 687,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κινήθηκαν ανοδικά κατά 8,9% στα 714,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο κλάδος ζωής κατέγραψε αύξηση 3,5% για να διαμορφωθεί στα 316,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο κλάδος ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις ενισχύθηκε κατά 61,7% με την παραγωγή του να ανέρχεται στα 293.9 εκατ. ευρώ.

Μοναδική εξαίρεση η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, που υποχώρησε κατά 7% στα 77.8 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, αξίζει να αναφερθεί ο κλάδος αστικής ευθύνης οχημάτων, ο οποίος, με ασφάλιστρα 193.03 εκατ. ευρώ, κατέγραψε άνοδο 2,6%, ο κλάδος ασθενειών με παραγωγή 130.4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 19,9%, σε ετήσια βάση και ο κλάδος περιουσίας με παραγωγή 99.98 εκατ. ευρώ, βελτιωμένη κατά 12,3%., συγκριτικά με τα αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Για τον Μάρτιο του 2024 η συνολική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 9,6% στα 509,93 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα οι ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 15,9% φθάνοντας τα 258,6 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών κινήθηκαν ανοδικά κατά 3,8% στα 251,31 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, οι ασφαλίσεις ζωής υποχώρησαν κατά 7,5% στα 100,25 εκατ. ευρώ, οι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις εκτινάχθηκαν κατά 64,5% φθάνοντας τα 130,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων διολίσθησε κατά 21,9% στα 27,606 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων υποχώρησε κατά 1,2% τον Μάρτιο στα 70,5 εκατ. ευρώ, τα ατυχήματα μειώθηκαν κατά 1,5% στα 4,021 εκατ. ευρώ, ενώ αντιθέτως οι ασθένειες κατέγραψαν σημαντική άνοδο 17,9% στα 46,02 εκατ. ευρώ.

Στην έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα, ανταποκρίθηκαν 47 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 42 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και οι 14 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Από τις 47 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι 26 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με τη μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρείας, 1 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.