
Χρώματα, αρώματα και γεύσεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στον τραπεζοειδή προβλήτα του λιμανιού, στην επίσημη πρώτη του Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στη Ζάκυνθο.
Για πρώτη φορά τα ζακυνθινά προϊόντα βρίσκονται πλάι-πλάι με αντίστοιχα αγαθά από όλη την Ελλάδα, επί ζακυνθινού εδάφους, σε μία γιορτή που φιλοδοξεί να διαφοροποιηθεί από ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η πλειοψηφία των παραγωγών του νησιού που παράγουν και τυποποιούν τα προϊόντα τους, βρίσκεται στο χώρο της Εκθεσης, έχοντας την ευκαιρία να τα παρουσιάσει και να τα προβάλλει στους επισκέπτες εντός και εκτός συνόρων.
Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από το Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομο ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου και ο σεφ Θωμάς Λαζανάς, ως εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας.
Μωσαϊκό γεύσεων και αρωμάτων
Τυροκομικά από τα κρητικά οροπέδια και από τους κάμπους και τα βουνά της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας. Φυσικά καλλυντικά και αρωματικά από την Αχαΐα, χειροποίητα κοσμήματα και αξεσουάρ από όλη την Ελλάδα, ξύλινα χειροποίητα παιδικά παιχνίδια, δεκάδες καραμελωμένοι ξηροί καρποί, από θεσσαλονικιώτικο εργαστήρι και χύμα ευωδιαστά μπαχαρικά από τη Γουμένισσα που θύμιζαν τις αγορές της οδού Ευριπίδου και του Μοδιάνο, τραγανές δίπλες και λαλάγγια μανιάτικα με εξαίρετο ελαιόλαδο και αλεύρι, χυλοπίτες, γαΐς-τυρί και ευρηστόν, όλα από τον Πόντο, παστέλι με λεμόνι από τη Σαμοθράκη. Και μαζί τα ζακυνθινά χειροποίητα καλούδια: το λάδι, το κρασί, το παστέλι, το μαντολάτο, τα βότανα και τα μυρωδικά. Ανάμεσα στα περίπτερα με την πολύχρωμη και ευωδιαστή πραμάτεια, οι πάγκοι των επαγγελματιών σεφ που παρασκεύαζαν ασταμάτητα τις νοστιμιές τους και κερνούσαν τους επισκέπτες. Και μαζί, καντάδες, ζακυνθινοί χοροί και μουσικές. Αυτή είναι η εικόνα της πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου.
Καλή «σοδειά», όχι μόνο στη διάρκεια του Φεστιβάλ αλλά ολόκληρη τη χρονιά και σε κάθε τους δραστηριότητα, ευχήθηκε ο Μητροπολίτης Δωδώνης στους συμμετέχοντες, μετά τον αγιασμό των εγκαινίων.
Νέο μοντέλο προβολής
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, Λ. Νιοτόπουλος, είπε πως η Ζάκυνθος δεν είναι μόνον αυτή που με τόσο ζοφερά χρώματα περιγράφηκε σε όλο τον κόσμο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ιδίως από τα διεθνή ΜΜΕ. «Είναι η Ζάκυνθος του πολιτισμού και μαζί του μεγάλου τουριστικού προϊόντος που δίνει πλέον τεράστια οικονομική ώθηση στο νησί», είπε ο κ. Νιοτόπουλος. «Αυτό που πρέπει βέβαια να βγει μέσα από αυτή τη συνάντηση είναι ότι το νησί διαθέτει έναν ακόμη σοβαρό και στιβαρό οικονομικό τομέα και αυτός είναι ο αγροτικός τομέας. Με ‘όχημα’ τους εξαιρετικούς μας μαγείρους, μπορεί να αποτελέσει μία άλλη μεγάλη οικονομική δραστηριότητα που, αθροιστικά με το τουριστικό προϊόν, μπορεί να προσφέρει τεράστια οικονομικά και όχι μόνο οφέλη στη Ζάκυνθο και σε ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού».
Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια δεν θα μπορούσε παρά να είναι για μία ακόμη φορά αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες των παραγωγών και των μεταποιητών του νησιού, τόσο στη Ζάκυνθο και την Ελλάδα όσο και στις προσπάθειες προβολής στο εξωτερικό. «Είναι φανερό ότι πλέον χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο προώθησης και τα Φεστιβάλ και Εκθέσεις αυτής της έκτασης και είδους είναι ένας νέος δρόμος προβολής, μέσα από τον οποίο είμαι βέβαιος πως θα πετύχουμε πολλά», συμπλήρωσε ο κ. Νιοτόπουλος.
Αρωγοί όλοι οι φορείς
«Ενας από τους παράγοντες που προωθούν την ανάπτυξη της Ζακύνθου, εκτός βέβαια του τουρισμού, είναι τα αγροτικά του προϊόντα», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς. Συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν στη διοργάνωση του Φεστιβάλ και επεσήμανε πως Δήμος και Αντιπεριφέρεια «αγκάλιασαν» την προσπάθεια αυτή «που αποτελεί μία σημαντική προβολή για την Ελλάδα και τα Επτάνησα, ειδικότερα όμως για τη Ζάκυνθο».
Το Φεστιβάλ στηρίχθηκε και από το Επιμελητήριο Ζακύνθου με την εκπρόσωπό του, Νίκη Μαλαφούρη, να συγχαίρει τους εμπνευστές του στο χαιρετισμό της. «Είναι μία μεγάλη διοργάνωση που γίνεται για πρώτη φορά στη Ζάκυνθο και ξέρουμε τι αγώνας και πόση προσπάθεια απαιτήθηκε. Οι μεγάλοι φορείς του νησιού δεν μπορεί παρά να είναι αρωγοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα που προβάλλει τον πρωτογενή τομέα αλλά και την επιχειρηματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μοχλός ανάπτυξης η γαστρονομία
Ο υπεύθυνος της διοργανώτριας εταιρείας και σεφ, Θωμάς Λαζανάς, που ζει και εργάζεται επί 10 χρόνια στη Ζάκυνθο, είναι από τους θερμούς υπερασπιστές της ελληνικής γαστρονομίας. Τόνισε ότι δεν αρκεί το ότι το νησί αποτελεί θρησκευτικό και τουριστικό προορισμό, από τη στιγμή που οι πλέον πρόσφατες διεθνείς έρευνες δείχνουν πως η οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου εξαρτάται από το βαθμό που ο τόπος αυτός αποτελεί και γαστρονομικό προορισμό. «Ο γαστρονομικός τουρισμός αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα ενός τόπου. Και η Ζάκυνθος, εκτός από ομορφιά, διαθέτει πολύ καλά προϊόντα. Με την πείρα που αποκτήσαμε, διοργανώνοντας φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, θέλουμε να αποδείξουμε ότι η Ζάκυνθος διαθέτει τα στοιχεία αυτά που μπορούν να την αναδείξουν σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό», τόνισε ο κ. Λαζανάς.