Στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουρισμού και τα οφέλη του για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την εισήγησή της στο συνέδριο “Biotechnologia 2024″, που διεξάγεται στο Costa Navarino.
Η υπουργός Τουρισμού επεσήμανε τη σπουδαιότητα του συνεδρίου, το οποίο αποτελεί πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής γνώσεων σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην επιστήμη, την οικονομία, τη βιομηχανία, και τον πολιτισμό και συγκεντρώνει στελέχη του τομέα της βιοτεχνολογίας και άλλους επαγγελματικούς χώρους από διάφορες χώρες, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί ζωτικό κλάδο της εθνικής οικονομίας καθώς στηρίζει μια σειρά από παραγωγικούς τομείς, ενισχύει την απασχόληση, την οικονομική ανθεκτικότητα και την κοινωνική συνοχή ενώ τονώνει τις επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες.
Η υπουργός Τουρισμού αφού αναφέρθηκε στις υψηλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το 2023, υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης των νεών προκλήσεων, όπως το ασταθές διεθνές περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές στην τουριστική ζήτηση και στις ταξιδιωτικές συνήθειες.
Και τόνισε:
«Δίνουμε προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, και υιοθετούμε μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη, και την ανθεκτικότητα των προορισμών.»
Η υπουργός Τουρισμού έκανε εκτενή αναφορά στα επενδυτικά έργα αναβάθμισης των υποδομών που υλοποιούνται μέσω χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και τα οποία, όπως είπε, μπορούν να συμβάλουν, αφενός στην επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, και αφετέρου στην προώθηση μιας ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως, πρόσθεσε, δημιουργούν μια νέα δυναμική ανάπτυξης και νέες επενδυτικές ευκαιρίες.
Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε επίσης και στα μέσα ενίσχυσης της προώθησης και προβολής της τουριστικής προσφοράς, με νέα εργαλεία επικοινωνίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού στην ψηφιακή εποχή.
Και κατέληξε:
‘‘Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Διασφαλίζουμε ότι ο τουρισμός θα συνεχίσει να είναι ένας ισχυρός και βιώσιμος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για την χώρα μας, προς όφελος τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών”.