Δυσοίωνες είναι οι μέχρι τώρα ενδείξεις, για την αθρόα προσέλευση τουριστών στο χωριό του Αγίου Βασίλη, αυτά τα Χριστούγεννα.

Η Φινλανδία έχει υιοθετήσει από τους πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη. Οι επιχειρήσεις του βόρειου τμήματος της χώρας όμως, που βασίζονται στον τουρισμό, βλέπουν τον αριθμό των επισκεπτών συνεχώς μειούμενο.

Τον Αύγουστο του 2020 οι αριθμοί ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 78%, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ταξιδιωτικής βιομηχανίας (Business Finland) της χώρας.

“Για τις τοπικές επιχειρήσεις, σίγουρα, τα Χριστούγεννα είναι σε κίνδυνο”, παραδέχεται η  διευθύνουσα σύμβουλος του τουριστικού συμβουλίου Visit Rovaniemi, Sanna Karkkainen.

“Τα ίδια τα Χριστούγεννα θα έρθουν, αλλά πόσο καλά θα είναι, παραμένει γρίφος”

Η Φινλανδία, από την άνοιξη ακόμα που ξέσπασε η πανδημία, επέβαλε αυστηρό κλείδωμα των συνόρων και απομόνωση της πρωτεύουσας, του Ελσίνκι.

Τώρα μάλιστα, που οι λοιμώξεις αυξάνονται ξανά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σημειώνοντας καθημερινό ρεκόρ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει αναφέρει σχεδόν 13.000 μολύνσεις COVID-19 μέχρι στιγμής και 346 θανάτους, συνολικά.

Μιλούν για μείωση των επισκεπτών κατά 80%

Στην εταιρεία ξεναγήσεων Safarctica, η οποία προσφέρει εκδρομές με αυτοκίνητα στο χιόνι και κολύμβηση με πάγο, ο διευθυντής πωλήσεων εκτιμά ότι οι κρατήσεις αναμένεται να μειωθούν 80% φέτος.

Τουριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή, έχουν ήδη αρχίσει να απολύουν εργαζόμενους. Ενώ,  ελάχιστοι διατηρούν την ελπίδα ότι η εορταστική περίοδος μπορεί να σωθεί. Εκτός εάν η κυβέρνηση χαλαρώσει ορισμένους από τους ταξιδιωτικούς της περιορισμούς, σύντομα.

Ποιο παιδί θα ήθελε τον Άγιο Βασίλη να το χαιρετάει πίσω από μια οθόνη Plexiglas και τα ξωτικά του να φορούν μάσκες;

«Αυτή τη στιγμή η απάντησή μου θα ήταν ότι τα Χριστούγεννα ακυρώνονται», είπε ο Harri Mallinen, ο οποίος διευθύνει το Apukka Resort στο Ροβανιέμι.