Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το αεροδρόμιο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας θα κλείσει για πέντε μήνες από τον Φεβρουάριο του 2027 λόγω έργων, ανακοίνωσε η διοίκηση του αερολιμένα ο οποίος ανήκει στο υπουργείο Άμυνας.

Ο διάδρομος πρέπει να ανακαινιστεί και να εξοπλιστεί με εγκαταστάσεις Instrument Landing System (ILS), που καθιστούν δυνατή την προσγείωση και την απογείωση σε πυκνή ομίχλη, από την κατηγορία 1 στην κατηγορία 3.

Αλλά αυτό σημαίνει πέντε μήνες χωρίς εισόδημα για τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας στο αεροδρόμιο.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη ενημερώθηκαν πρόσφατα για τα σχέδια. Σύντομα θα έχουν συνομιλίες με τη διοίκηση του αεροδρομίου.

Η Transavia και η TUI έχουν ενημερωθεί για το κλείσιμο πέντε μηνών. Η low cost αεροπορική εταιρεία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο από τις περισσότερες από 40.000 πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν κάθε χρόνο. Οπως υπογραμμίζει «πέντε μήνες είναι μεγάλη περίοδος».

Η TUI κάνει εκτεταμένη χρήση του αεροδρομίου του Αϊντχόβεν και δεν γνωρίζει ακόμη πώς θα χειριστεί το κλείσιμο. Για το θέμα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του αεροδρομίου τις επόμενες εβδομάδες.
«Στη συνομιλία με τη διοίκηση, ελπίζουμε να ακούσουμε πώς μπορούμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε εκπρόσπωπος της.

Η Ολλανδική Ένωση Ταξιδιωτικών Εταιρειών (ANVR) εκτιμά ότι χιλιάδες πτήσεις θα επαναπρογραμματιστούν. Αυτό θα σήμαινε ότι πολλοί ταξιδιώτες θα έπρεπε να εκτρέπονται σε άλλα αεροδρόμια.
Οπως υπογραμμίζει «το 10% ταξιδιών για διακοπές από την Ολλανδία αναχωρεί από αυτόν τον αερολιμένα. Η πρόταση μας είναι να χωριστούν οι πτήσεις μεταξύ των άλλων αεροδρομίων».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Joris Melkert, ειδικό σε θέματα αεροπορίας του πανεπιστημίου Ντελφτ, το πολύμηνο κλείσιμο δεν είναι μια αδικαιολόγητα μεγάλη περίοδος.
«Στο αεροδρόμιο Schiphol, οι διάδρομοι κλείνουν επίσης μήνες για συντήρηση. Η διαφορά είναι ότι στο Αϊντχόβεν έχεις μόνο έναν διάδρομο».