Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Νορβηγία θα κλείσει τα σύνορα για τους Ρώσους τουρίστες στις 29 Μαΐου. Δεν θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος τους στη χώρα για τουριστικούς και άλλους μη βασικούς σκοπούς.

Η χώρα της Σκανδιναβίας αποφάσισε να περιορίσει περαιτέρω την είσοδο Ρώσων κλείνοντας το μοναδικό συνοριακό σημείο διέλευσης στο Στέρσκογκ που παραμένει ανοιχτό.

“Η απόφαση να γίνουν αυστηρότεροι οι κανόνες εισόδου είναι σύμφωνη με τη νορβηγική προσέγγιση να στέκεται δίπλα σε συμμάχους και εταίρους στις αντιδράσεις ενάντια στον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”, τόνισε η Emilie Enger Mehl, υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας.

Επί του παρόντος, το συνοριακό σημείο διέλευσης Στέρσκογκ είναι το μόνο μέσω του οποίου οι Ρώσοι μπόρεσαν να έχουν άμεση πρόσβαση στη ζώνη Σένγκεν.

Μέσω αυτού οι υπήκοοι της Ρωσίας με έγκυρη θεώρηση Σένγκεν που είχε εκδοθεί από τη Νορβηγία πριν από την άνοιξη του 2022 ή από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος Σένγκεν μπορούσαν να περάσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Ωστόσο, μόλις οι νέοι κανόνες εισόδου της Νορβηγίας τεθούν σε ισχύ στις 29 Μαΐου, οι Ρώσοι δεν θα μπορούν πλέον να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα για τουρισμό ή άλλους μη ουσιώδεις ταξιδιωτικούς σκοπούς.

Αυτές οι ομάδες Ρώσων που θα εξαιρεθούν

Παρά το γεγονός ότι αποφάσισαν να αυστηροποιήσουν τους κανόνες εισόδου, οι νορβηγικές αρχές εξαιρούν ορισμένες ομάδες Ρώσων από τους νέους περιορισμούς.

Οι Ρώσοι που θέλουν να περάσουν τα σύνορα για να επισκεφθούν τα στενά μέλη της οικογένειας τους που διαμένουν στη Νορβηγία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα Σένγκεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν και μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων.

Επιπλέον, οι Ρώσοι που εργάζονται ή σπουδάζουν στη Νορβηγία ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος Σένγκεν θα επιτρέπεται επίσης να εισέλθουν στη χώρα, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Εν τω μεταξύ, οι νορβηγικές αρχές δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τη συνοριακή κυκλοφορία στο Στέρσκογκ και θα λάβουν πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί.