Του Χάρη Ντιγριντάκη

Σε αποεπένδυση από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μετά από μια τριετία σταδιακού χτισίματος μετοχικής θέσης, προχωρά η ολλανδική η Reggeborgh Invest “κλειδώνοντας” δε σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.

Η Reggeborgh Invest ανακοίνωσε σήμερα και επίσημα ότι έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε αποεπένδυση από την εταιρεία, μετά από μία επιτυχημένη και προσοδοφόρα επενδυτική παρουσία στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα προχωρήσει στις σχετικές, λεπτομερείς ενημερώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή μείωση του ποσοστού συμμετοχής της στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που σήμερα ανέρχεται σε 28,181%.

Σημειώνει τέλος ότι θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις λοιπές επενδύσεις της στην Ελλάδα γιατί πιστεύει βαθύτατα στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας.

Τι ποσοστό θα αποκτήσει η Μαριάννα Λάτση

Το fund που διαθέτει πλειοψηφικό ποσοστό στην εισηγμένη εταιρεία φέρεται ως πωλητής σε εταιρείες της οικογένειας της κ. Μαριάννας Λάτση η οποία τελικώς προς ώρας δεν πρόκειται να αποκτήσει ποσοστό μεγαλύτερο του 8%, καθώς και στον ιδρυτή και πρόεδρο του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργου Περιστέρη.

Ειδικότερα με τις μέχρι στιγμής υπάρχουσες πληροφορίες ο κ. Περιστέρης αναμένεται να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό της τάξης του 14% (κατέχει ήδη το 16% περίπου της εταιρείας) φθάνοντας πέριξ του 30%.

Η τοποθέτησή του μπορεί να κυμανθεί κατά τι υψηλότερα, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Συνάγεται πως το εναπομείναν ποσοστό της τάξεως του 5%-6% θα αποκτηθεί από τρίτο επενδυτή, χωρίς ωστόσο επισήμως να έχει επιβεβαιωθεί η πρόθεση συναλλαγής.

Είναι κοινός τόπος ότι η κίνηση του ολλανδικού fund ξεπερνά τα όρια της μετοχικής συναλλαγής, καθώς συσχετίζεται με την ενεργή δραστηριοποίησή του στον εγχώριο επιχειρηματικό κόσμο μέσω της συμμετοχής του στον όμιλο Ελλάκτωρ.

Υπενθυμίζεται πως η Reggeborgh υπήρξε παθητικός μέτοχος στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επί σειρά ετών, αφήνοντας την άσκηση διοίκησης στο Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ από το 2020 δήλωσε το «παρών» στον όμιλο της Ελλάκτωρ αποκτώντας άμεσο ποσοστό της τάξης του 14,17% και call option για απόκτηση επιπλέον ποσοστού ύψους 12,5%, (από τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα).

Η προφανής σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι οι δύο κατασκευαστικοί όμιλοι διεκδικούν κοινά έργα υποδομών (γεγονός που προκάλεσε επίσημα την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο και την κυοφορούμενη αντίδραση του ανταγωνισμού), εξηγεί εν μέρει τη στρατηγική επιλογή του Reggeborgh Invest.