Καταλυτική θα μπορούσε να είναι η συνεισφορά του συνεδριακού τουρισμού στην βαριά βιομηχανία της χώρας και δη στην επιμήκυνση της σεζόν, χρόνιο ζητούμενο του κλάδου που στην περίπτωση της χώρας μας στηρίζεται κατά βάση από το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα».

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει πολιτεία και φορείς να προχωρήσουν σε άμεσες παρεμβάσεις, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί και η συνολικά καλή εικόνα που έχει αποκτήσει η τουριστική Ελλάδα στο παγκόσμιο ταξιδιωτικό γίγνεσθαι.

Τα παραπάνω ήταν μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο HAPCO & DES, που πραγματοποιήθηκε 16 με 17 Μαρτίου του 2023 στο ξενοδοχείο Grande Bretagne.

«Η δυναμική που μπορεί να προσδώσει ο συνεδριακός τουρισμός στην οικονομία είναι μεγάλη» ανέφεραν τα στελέχη του HAPCO & DES, προσθέτοντας ότι άλλες χώρες που έχουν καταλάβει αυτή την προοπτική, έχουν εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες κι έχουν πολλαπλασιάσει την συνεισφορά του.

O συνεδριακός τουρισμός με αριθμούς

Προς επίρρωση των παραπάνω, όπως αναφέρθηκε, η άμεση επίδραση του συνεδριακού τουρισμού αποτιμάται σε:

  • 1,5 δισ. συμμετέχοντες,
  • 1,07 τρισ. δολάρια έσοδα, 621,4 εκατ. στο ΑΕΠ
  • 10,3 εκατ. θέσεις εργασίας

Η συνολική επίδραση δε, μαζί με τους συνδεδεμένους κλάδους, φτάνει:

  • τα 2,53 τρισ. δολάρια συνολικά έσοδα,
  • 1,5 τρισ. δολάρια στο ΑΕΠ
  • 25,9 εκατ. θέσεις απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος επηρεάζει 50 συνδεδεμένα με αυτών επαγγέλματα ((αερομεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση, εμπόριο, οδικές μεταφορές, εταιρείες προβολής, catering, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, μεταφράσεις/διερμηνείες, εκτυπώσεις, οργανώσεις εκδηλώσεων κ.ο.κ.) γεγονός που επισφραγίζει το σημαντικό αποτύπωμά του.