Από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 και για δύο εβδομάδες κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων, βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρουσία της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

Κατόπιν εισήγησης της επιτροπής λοιμωξιολόγων, επιδημιολόγων και ειδικών η κυβέρνηση όπως είπε ο κ.Κικίλας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, των βρεφονηπιακών σταθμών για δύο εβδομάδες.

«Η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την επιτροπή η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων», επισήμανε ενώ προσέθεσε ότι «πρόεχει η δημόσια υγεία».

«Τα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει κι αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Τι ισχύει για τις μονάδες ειδικής αγωγής

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων».

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι τα μέτρα είναι «καθαρά προληπτικού χαρακτήρα». Και δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων».
Οι μικροί μαθητές θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους: Με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.

Στόχος, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, είναι «να βρεθούμε γρήγορα και πάλι όλες και όλοι μαζί στις τάξεις των σχολείων μας και στη συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων».

«Πρόκειται για μέτρα αναγκαία, για μέτρα προληπτικά, για μέτρα προσωρινά, που λαμβάνονται προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατευθούμε όλοι», επεσήμανε.

Όπως και την περασμένη ‘Ανοιξη, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου να κρατηθεί η μαθησιακή διαδικασία ζωντανή, «σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες».

«Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις», υπογράμμισε η υπουργός.

«Είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτή τη μάχη. Θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία ζωντανή, για να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να συνεχίσουν όσο πιο απρόσκοπτα γίνεται τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για όλους, θα τα καταφέρουμε όμως όλοι μαζί. Και μαζί θα βγούμε από αυτή την κρίση, πιο δυνατοί», κατέληξε στην ομιλία της η κ. Κεραμέως.

Σε ισχύ οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας για τους γονείς

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι καθαρίστριες των σχολείων αλλά και οι υπάλληλοι σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων που παραμένουν κλειστά θα αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.

«Η αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας στη συνοχή και την αλληλεγγύη ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους» και προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης τη Δευτέρα που θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης διοικητικού προσωπικού για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων του lockdown.

Υπενθύμισε ότι δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κορονοϊού, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις περιφέρειες για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.

Ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο, δηλαδή λειτουργία των υπηρεσιών με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και όχι λιγότερο από το 50% των εργαζομένων, χορήγηση ειδικής άδειας ή τηλεργασία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και διευκολύνσεις για τους γονείς μαθητών έως 15 ετών.

Πρόσθεσε ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.

Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, υπογράμμισε ότι οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού, ενώ επανέλαβε ότι τα ωράρια εργασίας στο Δημόσιο είναι τρία αλλά υπάρχει και η δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις αφού οι υπηρεσίες ενημερώσουν σχετικά το κοινό.