Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη της ΕΕ να ενεργούν συντονισμένα στο θέμα του ανοίγματος των εξωτερικών συνόρων της κοινότητας. Οι χώρες της ΕΕ καλούνται να συμφωνήσουν σε μία κοινή λίστα τρίτων χωρών για τις οποίες μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί εισόδου από την 1η Ιουλίου 2020. Η Ρωσία είναι πιθανό να μην συμπεριληφθεί σε αυτόν τον κατάλογο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ρωσική αγορά προς την Ευρωπαϊκή ένωση θα έχει ανοίξει έως τις 20 Ιουλίου.

Κατά την άρση των περιορισμών, θα ληφθεί υπόψη ένα σύνολο αρχών και αντικειμενικών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της δυνατότητας εφαρμογής μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ϊού και της αρχής της αμοιβαιότητας. Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών, κα. Ίλβα Γιόχανσον, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο σημείο.

“Εάν ανοίξουμε τα σύνορα για ταξίδια στην ΕΕ προς μία χώρα, περιμένουμε ότι αυτή η χώρα θα ανοίξει για ταξίδια και από τις χώρες της ΕΕ προς αυτήν. Αυτό πρέπει να ισχύει για όλες τις χώρες της ΕΕ και τις χώρες που συνδέονται με το Σένγκεν”, είπε η Επίτροπος.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά επίσης τακτική επανεξέταση αυτού του καταλόγου χωρών και αναπροσαρμογή εάν υπάρξουν αλλαγές.

Παρόμοιες συστάσεις δίδονται σε χώρες του χώρου Σένγκεν. Συνιστάται να ανοίξουν τα σύνορα εντός του Σένγκεν από τις 15 Ιουνίου και τα εξωτερικά σύνορα από την 1η Ιουλίου.

Εξαιρέθηκε η Ρωσία

Η Ρωσία δεν συμπεριλήφθηκε στον αρχικό κατάλογο «τρίτων χωρών» των οποίων οι πολίτες θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ την 1η Ιουλίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία. Όπως αναφέρεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “η επιδημιολογική κατάσταση σε αυτές τις πολιτείες είναι παρόμοια ή καλύτερη από ό,τι στην ΕΕ.”

Σύμφωνα με ειδικούς, η Ευρώπη θα αφήσει τα σύνορα κλειστά για τους Ρώσους προς το παρόν.

Πρώτον, ο χρόνος ανοίγματος των συνόρων της Ρωσίας παραμένει ασαφής. Και αυτό είναι απίθανο να συμβεί την 1η Ιουλίου, οπότε δεν θα μπορεί να συμμορφωθεί με τις αρχές της αμοιβαιότητας.

Δεύτερον, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ακόμη μεγάλος. Οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις οποίες ο τουρισμός είναι σημαντικός, δεν είναι έτοιμες να δεχτούν επισκέπτες από τη Ρωσία. Μέχρι τον Ιούλιο, δεν επιτρέπεται η είσοδος Ρώσων πολιτών στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ανένδοτοι και οι Φιλανδοί

Ακόμη και τα ευρωπαϊκά κράτη των οποίων η οικονομία συνδέεται στενά με τις ροές των Ρώσων επισκεπτών κρατούν στάση αναμονής.

Έτσι, η φινλανδική παραμεθόρια περιοχή Lappeenranta, σύμφωνα με αναφορές των φινλανδικών μέσων ενημέρωσης, χάνει καθημερινά ένα εκατομμύριο ευρώ λόγω της έλλειψης Ρώσων τουριστικών αγορών.

Ωστόσο, η φινλανδική κυβέρνηση θα διατηρήσει τους περιορισμούς στην κυκλοφορία πέρα ​​από τα ρωσικά σύνορα έως τις 14 Ιουλίου.

Ο εθνικός αερομεταφορέας Finnair, ο οποίος τον Μάιο ανακοίνωσε την επιστροφή πτήσεων στη Ρωσία τον Ιούλιο, ακύρωσε τα σχέδιά του, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της επανέναρξης των πτήσεων.