Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, με τις μεγάλες πόλεις τους να υποφέρουν περισσότερο στον απόηχο της παγκόσμιας πανδημίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι περιορισμοί του Covid-19 έχουν αποδεκατίσει τον τουρισμό είναι η Ρώμη, μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο.

Κλειστό το ένα τρίτο των ξενοδοχείων στη Ρώμη

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία στη Ρώμη αντιμετωπίζει πολλά ζητήματα. Σύμφωνα με νέα στοιχεία, 350 από τα περίπου 1.300 ξενοδοχεία στην πόλη είναι κλειστά αυτή τη στιγμή. Άλλα 50 πρόκειται να κλείσουν αυτή την εβδομάδα.

Ο λόγος είναι ότι οι πληρότητες έχουν μειωθεί στα επίπεδα Απριλίου 2020. Η κατάσταση επιδεινώνεται και από την υποχρέωση παρουσίασης του Green pass για την είσοδο στα ξενοδοχεία. Ένα μέτρο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για να πείσει τους Ιταλούς να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την υποστήριξη των ξενοδοχείων στη Ρώμη που επηρεάζονται από το μέτρο.
Και εξαιτίας αυτού, πάνω από 7.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους τους επόμενους τρεις μήνες.

Μαζικές απολύσεις

Και οι απολύσεις είναι ένα ακόμη ζήτημα που προκαλεί τα ξενοδοχεία στη Ρώμη. Πολλά ξενοδοχεία έχουν ήδη απολύσει τους εργαζομένους τους, για παράδειγμα το Sheraton Hotel ή το Hotel Cicerone. Και όπως αναφέρθηκε, αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα συνδικάτα ζήτησαν επείγοντα μέτρα για τη στήριξη της τουριστικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Ζητούν την επείγουσα απαγόρευση των απολύσεων και την ενεργοποίηση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος οι εταιρείες να μεταβιβάζουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους.

Ο τουρισμός της πόλης σε κίνδυνο

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο τουρισμού Alessandro Onorato, «ο τζίρος του κλάδου είναι σχεδόν μηδενικός. Και πληρώνουμε το υψηλότερο τίμημα από όλες τις πόλεις».

Η πανδημία έχει σταματήσει ουσιαστικά τις αφίξεις από χώρες που μέχρι πρόσφατα αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό κομμάτι ταξιδιωτών που κατευθύνονταν στη Ρώμη.

Η κρίση επηρεάζει όλους τους σχετικούς κλάδους. Όπως τουριστικούς πράκτορες, ξεναγούς, τουριστικά λεωφορεία, ταξί, καταστήματα, εστιατόρια. Η λίστα είναι δυστυχώς πολύ μεγάλη».

Για να προσπαθήσει να βρει μια λύση, ο Alessandro Onorato ζήτησε να συγκληθεί έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με τον υπουργό Εργασίας Andrea Orlando και τον υπουργό Τουρισμού Massimo Garavaglia.

«Είμαστε ευγνώμονες στην κυβέρνηση για ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, κατέληξε.
Αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να πούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος κίνδυνος για την οικονομική ανθεκτικότητα του τουρισμού της πόλης. Εξαφάνιση ή εκποίηση σε διεθνή κεφάλαια. Κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».