Ελέγχους στις παραλίες της Ζακύνθου πραγματοποίησε το Κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά, και στο οποίο συμμετέχουν 7 υπάλληλοι του Δήμου (5 από τη Δημοτική Αστυνομία, 1 από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης και 1 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών).

Τα αποτελέσματα του ελέγχου έδειξαν πως οι περισσότεροι από όσους δραστηριοποιούνται στις παραλίες με ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, δε διαθέτουν άδεια με συνέπεια ο Δήμος να έχει απώλεια εσόδων.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία και με την Κτηματική Υπηρεσία έγιναν 26 έλεγχοι στο Λαγανά και διαπιστώθηκε πως 25 δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια (ποσοστό παραβατικότητας 99%).

Επίσης, έγιναν 7 έλεγχοι στο Κερί με 3 επιχειρηματίες να μη διαθέτουν άδεια, καθώς και 19 έλεγχοι στο Βασιλικό με μόνο 9 επιχειρηματίες να έχουν την απαραίτητη άδεια (ποσοστό παραβατικότητας 50% περίπου).

Στις Αλυκές διενεργήθηκαν 15 έλεγχοι και διαπιστώθηκε πως 5 επιχειρηματίες λειτουργούσαν παράνομα (ποσοστό παραβατικότητας 40% περίπου).

Τέλος, στο Τσιλιβί έγιναν 16 έλεγχοι με 9 επιχειρηματίες να μη διαθέτουν άδεια (ποσοστό παραβατικότητας 60%).

Σε δήλωσή του για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς, τόνισε τα ακόλουθα:

“Ο Δήμος Ζακύνθου κάθε χρόνο επιβαρύνεται με πάνω από 300.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από ίδιους πόρους, για να καθαρίζει τις παραλίες και δυστυχώς δεν εισπράττει ούτε 100.000 ευρώ από τους επιχειρηματίες που έχουν ομπρέλες και θαλάσσια σπορ, αφού οι έλεγχοι έδειξαν πως οι περισσότεροι από αυτούς λειτουργούν παράνομα. Πρόκειται για αισχροκέρδεια σε βάρος του Δήμου, αλλά και των υπόλοιπων επιχειρηματιών που είναι εντάξει στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι πως με πενιχρές οικονομικές δυνατότητες και με λιγοστά μέσα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να είναι η Ζάκυνθος και οι ακτές μας καθαρές. Ό,τι εισπράττει ο Δήμος το επιστρέφει στους δημότες ανταποδοτικά. Σε άλλες περιοχές της χώρας οι Δήμοι χρεοκοπούν. Στη Ζάκυνθο θα προσπαθήσουμε πάση θυσία να κρατήσουμε το Δήμο ανοιχτό, όμως θα πρέπει να εξαλειφθεί το φαινόμενο της μη πληρωμής από εκείνους που βγάζουν πολλά χρήματα από τον τουρισμό. Εμείς, ως Δήμος, θα στείλουμε τις παραβάσεις στην Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στις δικές της ενέργειες. Τονίζω πως από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το κράτος, ο Δήμος δεν παίρνει χρήματα”.