Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ταξιδιωτική βιομηχανία πρέπει να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα του υψηλού αποτυπώματος άνθρακα της και να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντισταθμιστεί.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ιδικός σε θέματα αειφορίας και συγγραφέας Mike Berners-Lee στην ομιλία του στο συνέδριο European Global Business Travel Association στο Βερολίνο.

Ο κλάδος βρίσκεται σε μια αποφασιστική στιγμή ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις εκπομπές και πρέπει να αναρωτηθεί εάν ένα ταξίδι αξίζει πραγματικά τον κόπο και δικαιολογείται από άποψη βιωσιμότητας.

Ο Mike Berners-Lee υπογραμμίζει ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σημείο» στο χρόνο, ανεξάρτητα από το πώς βλέπει την κλιματική κρίση και τις τρέχουσες λύσεις.
Αναφερόμενος στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μιας πτήσης οικονομικής θέσης μεγάλων αποστάσεων προς το Χονγκ Κονγκ με επιστροφή είπε πώς είναι περίπου 3,5 τόνοι, ενώ μια πρώτης θέσης με επιστροφή είναι περίπου 14 τόνοι.

«Αυτό είναι περισσότερο από το ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα του μέσου ανθρώπου, τόνισε.
Δεν έχουμε ακόμη την τεχνολογία για να βάζουμε μεγάλα αεροπλάνα μακρινών αποστάσεων στον ουρανό χωρίς να καίγονται περίπου 100 τόνους οξυγόνου.
Μετατρέπεται σε περίπου τέσσερις φορές το βάρος του σε διοξείδιο του άνθρακα και επειδή συμβαίνει σε υψόμετρο, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που θα ήταν αν κάψετε απλώς αυτό το καύσιμο στον διάδρομο».

Ο Mike Berners-Lee λέει ότι τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, η αμμωνία ή τα ηλεκτροκίνητα αεροπλάνα είναι «πολύ μακριά, τουλάχιστον για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων», ενώ τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα είναι «εντάξει, μέχρι ένα σημείο».

Η αντιστάθμιση άνθρακα δεν είναι η απάντηση

Όπως υποστηρίζει η αντιστάθμιση άνθρακα δεν είναι η απάντηση. Κι αυτό γιατί «αν εξετάσετε όλες τις ευκαιρίες για φύτευση, περιβαλλοντικά -φιλικά έργα που πληρούν και άλλα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια- αυτό που διαπιστώνετε είναι ότι υπάρχει συνολική ικανότητα δέσμευσης 200 δισεκατομμυρίων τόνων, που ισοδυναμεί με περίπου τέσσερα χρόνια ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών μέσω δενδροφύτευσης.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι σχεδόν ένα χτύπημα, μόλις γίνει, γίνεται. Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τη μείωση των εκπομπών εξαρχής, πρέπει επίσης να αναπτύξουμε όλες αυτές τις λύσεις που βασίζονται στη φύση, δεν είναι το ένα ή το άλλο.»

Ταξίδια με αντιμετώπιση προβλημάτων άνθρακα

Ως μόνη λύση ο Mike Berners-Lee προτείνει την άμεση δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα στον αέρα μέσω μηχανικών μέσων. Αλλά το κόστος αυτής είναι επί του παρόντος υψηλό στα 900 δολάρια ανά τόνο και η τεχνολογία «χρειάζεται χρηματοδότηση».

Παρά τη ζοφερή προοπτική, δηλώνει ότι είναι πιο αισιόδοξος τώρα από ό,τι πριν από τρία χρόνια, επειδή οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν ξυπνήσει με την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης.

Λέει επίσης ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα μπορούσαν να είναι μια δύναμη για το καλό μέσω της «διεθνούς κατανόησης και σεβασμού» που φέρνουν.

Και επισημαίνει πως «κάποια επαγγελματικά ταξίδια εξακολουθούν να είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για καλύτερες διεθνείς σχέσεις και για την ενίσχυση της παγκόσμιας ανάκαμψης που τόσο χρειαζόμαστε τώρα, επομένως θα σας παροτρύνω όλους να παραμείνετε με την επιστήμη, να είστε δημιουργικοί ως προς τις λύσεις.»