Εντατικοποιεί  τις προσπάθειες της η Ευρώπη, για την εφαρμογή της Οδηγίας του 2014 για το ραδιοεξοπλισμό όπου οι νομοθέτες της ζητούν τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα.
Η Κομισιόν αναλαμβάνει περαιτέρω δράση προς τη βιομηχανία για το θέμα. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους της Οδηγίας. Παρ’ όλα αυτά, η Κομισιόν δηλώνει ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος. Το 2009 υπήρχαν περισσότερα από 30 είδη διαφορετικών φορτιστών, ενώ σήμερα υπάρχουν κυρίως τρεις.
Οι ευρωβουλευτές αναμένουν συγκεκριμένες δράσεις από την Κομισιόν -που θα ασχοληθεί με το θέμα την ερχόμενη Πέμπτη- για τον περιορισμό του όγκου των σκουπιδιών από ηλεκτρονικό και ηλεκτρικό εξοπλισμό, όπως για παράδειγμα τα νέα τηλέφωνα και οι φορτιστές να πωλούνται ξεχωριστά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκόσμια παραγωγή ανά έτος σκουπιδιών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. μετρικούς τόνους, δηλαδή σε παραπάνω από 6 κιλά κατ’ άτομο.
Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Ευρώπη το 2016 ήταν 12,3 εκατ. μετρικοί τόνοι, δηλαδή 16,6 κιλά κατά μέσο όρο ανά κάτοικο.