Λόγω του αυξανόμενου αριθμού μεμονομένων εθνικών προσπαθειών, σχετικά με τους περιορισμούς εισόδου και ελέγχους στα σύνορά τους, η Επιτροπή της ΕΕ διεξάγει εκστρατεία για μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών – μελών της Ένωσης.

Όπως γίνεται γνωστό, έχει ήδη προταθεί η ανάπτυξη κοινών κριτηρίων για την αξιολόγηση της κατάστασης κινδύνου διάδοσης του Covid-19. Ενώ, το σύστημα χρωμάτων για περιοχές κινδύνου και οι κανόνες για ταξίδια σε αυτές, θα μπορούσαν να τυποποιηθούν.

Συντονισμένη, αναλογική, χωρίς διακρίσεις θα πρέπει να είναι η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, αφού όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης “Θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ εάν είναι απολύτως απαραίτητο και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών“.

Οι προτάσεις συζητήθηκαν για πρώτη φορά με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη την περασμένη Παρασκευή, οι οποίοι συμφώνησαν να ακολουθήσουν περαιτέρω συζητήσεις.

Σε επιστολή προς τα κράτη μέλη και το Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές Αυγούστου, η Επιτροπή επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα δεύτερο κύμα μη συντονισμένων μέτρων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Μην θεωρείτε ότι αυξάνετε τους αριθμούς των μεμονωμένων περιπτώσεων
Κατά συνέπεια, οι νέοι περιορισμοί δεν πρέπει να επιβάλλονται, απλώς και μόνον, λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων. Μεταξύ άλλων, οι αριθμοί είναι σχετικοί.

Επιπλέον, η Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να αποφεύγουν επιεικέστερες πολιτικές για γειτονικές τους χώρες, συστήνοντας προηγούμενη διαβούλευση με τα όλα ενδιαφερόμενα κράτη που επιθυμούν τη μεταξύ τους διασύνδεση..

Χώρες όπως η Φινλανδία και η Δανία έθεσαν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για ευρωπαϊκές χώρες λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων. Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλες χώρες ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα με παρόμοια μέτρα. Όπως η Ουγγαρία, η οποία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κλείσει τα σύνορά της σε ξένους τουρίστες από την 1η Σεπτεμβρίου.