Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με αιχμή του δόρατος την προστασία των τουριστών από απατεώνες, ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Airbnb, Ισπανική αστυνομία και Confianza Online.

Συμβουλεύουν τους τουρίστες -ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου- να είναι προσεκτικοί για απάτες στις κρατήσεις σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στις διακοπές τους στην Ισπανία.
Πρόσφατη έρευνα της Airbnb αποκάλυψε ότι έξι στους δέκα πελάτες της παραδέχονται ότι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί όσον αφορά στην τιμή των ενοικιάσεων.

Οι πιο συνηθισμένοι τόποι απάτης

Μερικοί από τους πολύ συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι απατεώνες επωφελούνται από τους τουρίστες είναι να τους ζητούν να κάνουν πληρωμές μέσω τραπεζικών εμβασμάτων, χρησιμοποιώντας ψεύτικες διαφημίσεις, τηλεφωνήματα ή κλωνοποιημένες ιστοσελίδες.

Η έρευνα επισημαίνει επίσης ότι τα ταξίδια είναι μια από τις πιο προτιμώμενες δραστηριότητες αναψυχής.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των χρηστών (περίπου το 70%) κάνουν οικονομίες μήνες για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις. Οπότε όταν έρχεται η ώρα, οι τουρίστες παραδέχονται ότι είναι πρόθυμοι να κάνουν κρατήσεις παρορμητικά.

Πώς θα αποφύγετε απάτες στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις

  • Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους που δεν περιμένετε. Πρέπει να αποφεύγονται σύνδεσμοι που ανακατευθύνουν σε ιστότοπους που φαίνονται οικείο.
  • Να είστε προσεκτικοί με πολύ φθηνές προσφορές ή υψηλές απαιτήσεις κατάθεσης, καθώς οι πολύ προσιτές τιμές μπορεί να είναι απάτη.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος των σχολίων και η επαλήθευση της ταυτότητας του οικοδεσπότη και άλλων πληροφοριών λογαριασμού πρέπει να διερευνάται προσεκτικά πριν από την κράτηση τέτοιων προσφορών.
  • Η πληρωμή με κάρτα και μέσω της πλατφόρμας είναι μία από τις απαιτήσεις που έχουν ορισμένες ιστοσελίδες απάτης.
    Αυτές συνήθως ζητούν οι πληρωμές να γίνονται σε εταιρείες εξειδικευμένες σε αποστολή χρημάτων, χρηματικές εντολές ή τραπεζικές επιταγές.
  • Οριστικοποιήστε τις κρατήσεις, τις πληρωμές και τις επικοινωνίες μόνο στις καθορισμένες πλατφόρμες, όπως η Airbnb.
    Όσοι ζητούν από τους χρήστες να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα για να ολοκληρωθεί η κράτηση ή η πληρωμή, θα πρέπει να καταγγέλλονται στις αρχές.
  • Συνιστάται ο έλεγχος του διαδικτυακού συνδέσμου πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε κράτησης ή πληρωμής και η άμεση αναφορά σε περίπτωση απωλειών.

Κοινές ενδείξεις για τον εντοπισμό απατεώνων

Συνήθως, οι απατεώνες λένε ότι βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν ζουν κοντά, οπότε πρέπει να γίνει μια διεθνής μεταφορά.
Μερικές φορές είναι τόσο επαγγελματίες, που ζητούν αντίγραφο της ταυτότητας του χρήστη πριν καν κάνουν την κράτηση.
Μια άλλη ένδειξη ότι ο οικοδεσπότης μπορεί να είναι απατεώνας είναι ότι πάντα βιάζεται να ολοκληρώσει την πληρωμή και ζητά προκαταβολή.