Στην υπογραφή μνημονίου για τον τουρισμό προχώρησαν πέντε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατόπιν πρωτοβουλίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία και Ελλάδα ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να θέσουν πιο ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα θέματα του τουρισμού με έμφαση κυρίως τη φορολογία, την οικονομία διαμοιρασμού και τα παράνομα καταλύματα, την απλούστευση των διαδικασιών βίζα, το κοινό μάρκετινγκ και την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προορισμών στο γενικότερο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

«Ο κλάδος χρειάζεται μία ‘’ομπρέλα’’ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από τους συνδέσμους του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε πρίν από λίγο στη σχετική παρουσίαση ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας ότι σε ένα τρίμηνο από σήμερα, τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα παρουσιαστούν οι πρώτες προτάσεις. «Η πρωτοβουλία ξεκινά από τη Νότια Ευρώπη γιατί ο τουριστικός κλάδος είναι πολύ σημαντικότερος για τις χώρες του Νότου σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες του Βορρά, ωστόσο το working group θα είναι ανοικτό και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.. H ιδέα είναι να υπάρξει συλλογικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος αντιπροσωπεύει μεγάλο ποσοστό επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ».