Σύνταξη: tourismtoday.gr

Για την χρήση στοιχείων και βασίζονται στον κίνδυνο στα διεθνή ταξίδια, τόσο στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 όσο και σε άλλες πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, συμφώνησαν ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Υπογεγραμμένη από τον Γενικό Γραμματέα του ICAO Juan Carlos Salazar και τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, η συμφωνία καλεί τα δύο όργανα των Ηνωμένων Εθνών να διατηρήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους για την παροχή συμβουλών και βοήθειας στα κράτη μέλη και στους ενδιαφερόμενους του κλάδου σε θέματα πολιτικής και τεχνικής θέματα.

Ένα κοινό σχέδιο εργασίας θα καθοδηγεί την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πλαισίου παρακολούθησης και αξιολόγησης στον απολογισμό  των κοινών δραστηριοτήτων και τον καθορισμό και τον επαναπροσανατολισμό των τομέων προτεραιότητας συνεργασίας.

«Η συμφωνία βασίζεται στην επιτυχημένη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ομάδας Δράσης Ανάκαμψης της Αεροπορίας του Συμβουλίου ICAO (CART), η οποία έχει παραδώσει μια εναρμονισμένη και βελτιστοποιημένη προσέγγιση για την ασφαλή και ανθεκτική επανεκκίνηση και ανάκτηση του παγκόσμιου δικτύου πτήσεων», τόνισε ο Juan Carlos Salazar.

«Η πανδημία του COVID-19 ήταν μια σοβαρή, άνευ προηγουμένου πρόκληση για την αεροπορική βιομηχανία και τον τομέα των μεταφορών συνολικά, και έδειξε γιατί η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των τομέων της υγείας και των μεταφορών είναι τόσο σημαντική, δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ο τομέας των μεταφορών είναι βασικός για την κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη από αυτήν την πανδημία και για την ετοιμότητα για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρότερης εφαρμογής των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Η συμφωνία μεταξύ του ΠΟΥ και του ICAO θα θέσει τα θεμέλια για τους δύο οργανισμούς μας να συνεργαστούν στενότερα για έναν πιο υγιή, ασφαλέστερο κόσμο».