Την προώθηση και ανάπτυξη ενός κοινού τουριστικού πρότζεκτ με τίτλο «Κόκκινη πορεία» και θέμα την ιστορική ξενάγηση σε τόπους που έχουν συνδεθεί με τον Βλαντίμιρ Λένιν προτείνει η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Αγίας Πετρούπολης στις τουριστικές αρχές της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Το πρότζεκτ θα έχει κύριο αποδέκτη τους κινέζους επισκέπτες που αποτελούν ανερχόμενη δύναμη στον τουρισμό.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, Ρίμα Σατσουνόβα, η «Κόκκινη πορεία» θα περιλαμβάνει τις πλέον σημαντικές τοποθεσίες – ορόσημο στην βιογραφία του μεγάλου ηγέτη των Μπολσεβίκων: «Σε συνάντηση που είχαμε με τους προξένους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, συζητήσαμε τρόπους προώθησης τουριστικών προϊόντων στην κινεζική αγορά. Και με δεδομένο πως και τις τρεις χώρες μας συνδέει η Βαλτική, πιστεύουμε πως είναι δυνατόν να προωθήσουμε μαζί την «Κόκκινη πορεία» στα μέρη όπου δραστηριοποιήθηκε ο Βλαντίμιρ Ουλιάνοφ (Λένιν)». Ο Λένιν έζησε αρκετά χρόνια στην Αγία Πετρούπολη, στος αρχές του 20ου αιώνα, ακριβώς πριν ξεσπάσει η επανάσταση των Μπολσεβίκων, το 1917, ενώ έζησε αυτοεξόριστος και στην Φινλανδία, για λόγους ασφαλείας από την καταδίωξη της Οχράνα, της μυστικής αστυνομίας του Τσάρου.

Σύμφωνα με την Σατσουνόβα, η ιδέα συνεργασίας για ένα τέτοιο τουριστικό πρότζεκτ εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στη Σαγκάη: «Συζητώντας το θέμα με τους προξένους της Φινλανδίας και της Σουηδίας, τους προτείναμε την ανάπτυξη μιας τέτοιας διαδρομής. Τους φάνηκε ενδιαφέρον και συμφωνήσαμε ότι το 2015 οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιάσουν στους κινέζους εταίρους στη Σαγκάη τις “κόκκινες” τουριστικές διαδρομές».

Οσον αφορά στο ρωσικό σκέλος της ανάπτυξης αυτής της διαδρομής, η Αγία Πετρούπολη είναι σχεδόν έτοιμη. Η Σατσουνόβα αναμένει ότι με την κατάλληλη προώθηση, μέσα στα επόμενα χρόνια, η κοινή «Κόκκινη διαδρομή» θα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους κινέζους επισκέπτες στην περιοχή. Να σημειωθεί πώς μόνο μέσα στο 2014, επισκέφτηκαν την Αγία Πετρούπολη 286.000 κινέζοι τουρίστες.

gr.rbth.com