Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Κομισιόν έχει προχωρήσει προς την εφαρμογή της ψηφιοποίησης της βίζας Σένγκεν. Δημοσίευσε τις τροποποιήσεις που έγιναν στους κανονισμούς για τις θεωρήσεις Σένγκεν και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηκόων τρίτων χωρών εντός της ζώνης χωρίς σύνορα.

Μέσω των νέων επικαιροποιημένων κανονισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες για τη νέα πλατφόρμα.
Μεταξύ άλλων το όνομα της καθώς και τη μεταβατική περίοδο από τις παραδοσιακές διαδικασίες υποβολής αίτησης στην απευθείας σύνδεση.

Το νέο όνομα και η μεταβατική περίοδος επτά ετών

  • Θα ονομάζεται EU Visa Application Platform (EU VAP) και ο τομέας της θα τελειώνει στο Europe.eu, όπως όλοι οι επίσημοι ιστότοποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
  • Η μεταβατική περίοδος από τις παραδοσιακές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων αυτοπροσώπως στις ηλεκτρονικές θα διαρκέσει επτά χρόνια.
    Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει ότι θέλει να συμμετάσχει στην πλατφόρμα, το ίδιο θα πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή και τον eu-LISA.
  • Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να εξαιρεθούν από τη χρήση της πλατφόρμας και να συνεχίσουν να εκδίδουν θεωρήσεις με την παραδοσιακή μορφή.

Πώς θα είναι η νέα βίζα

Σύμφωνα με τους ενημερωμένους κανονισμούς, οι βίζες Σένγκεν θα περιλαμβάνουν πλέον ψηφιακή μορφή, η οποία θα περιλαμβάνει 2D γραμμωτό κώδικα κρυπτογραφικά υπογεγραμμένο από την Αρχή Πιστοποιητικών Υπογραφής Χώρας του κράτους μέλους έκδοσης.
Οι ψηφιακές βίζες θα έχουν την εικόνα του προσώπου του κατόχου της βίζας και θα είναι επίσης εκτυπώσιμες.

Όλοι οι ταξιδιώτες, ανεξάρτητα από την προέλευση τους ή τη χώρα προορισμού τους, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα Σένγκεν μέσω αυτής της πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα θα καθορίζει αυτόματα ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της αίτησης. Επίσης θα την αποθηκεύει για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών.

Οι αιτούντες θα πρέπει να εμφανιστούν στην πρεσβεία μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν κάνουν αίτηση για πρώτη φορά για βίζα Σένγκεν ή όταν έχουν νέο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Σύνδεση με EES και ETIAS

  • Τα τέλη θεώρησης πρέπει να καταβάλλονται μέσω μιας πύλης συνδεδεμένης με το VAP της ΕΕ, μεταφέροντας τις πληρωμές απευθείας στο σχετικό κράτος μέλος.
    Τα στοιχεία ηλεκτρονικής πληρωμής δεν θα αποθηκεύονται στο VIS. Εάν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική πληρωμή, τα προξενεία ή οι εξουσιοδοτημένοι πάροχοι υπηρεσιών θα εισπράξουν το τέλος θεώρησης.
  • Η τοπική συνεργασία Σένγκεν μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κοινώς ομιλούμενες ανεπίσημες γλώσσες για τη μετάφραση εντύπων αιτήσεων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
  • Οι αιτούντες λαμβάνουν ηλεκτρονικές ειδοποιήσεις για τυχόν ενημερώσεις ή νέες πληροφορίες που σχετίζονται με την αίτηση τους ή την κατάσταση θεώρησης.

Το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίων (ETIAS) θα χρησιμοποιούν το EU VAP όσο το δυνατόν περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα όρια τεχνολογίας και τις επενδύσεις που πραγματοποιούν τα μέλη κράτη στα εθνικά τους συστήματα.