Η εσωτερική αγορά για τις αεροπορικές μεταφορές όχι μόνο προώθησε την Ευρωπαϊκή κινητικότητα προς τα εμπρός, συνέβαλε στην προσέγγιση των Ευρωπαίων, αλλά είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

Αυτά συμπεραίνει, η Κομισιόν γιορτάζοντας την 25η επέτειο της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της αεροπορίας.

Η Επίτροπος για τις Μεταφορές Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε σχετικά πως “σήμερα είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πόσα αεροπορικά ταξίδια έχουν αλλάξει χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η δημιουργία της ενιαίας αγοράς έφερε επανάσταση στην κινητικότητα, παρέχοντας όχι μόνο φθηνότερα και ασφαλέστερα αεροπορικά ταξίδια αλλά και περισσότερες θέσεις εργασίας και οικονομικά”.

Η αγορά δημιουργήθηκε το 1992 και κατά την Κομισιόν επέφερε επανάσταση στις αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να πετούν χωρίς περιορισμούς οπουδήποτε στην ΕΕ.

Αυτό ενθάρρυνε τον ανταγωνισμό και επέτρεψε στους νέους παίκτες, όπως οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, να αναπτυχθούν.

Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι επωφελήθηκαν από περισσότερες διαδρομές και περισσότερες πτήσεις, σε καλύτερη τιμή και πάντα με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται, περισσότερες πτήσεις σημαίνουν περισσότερες επιχειρήσεις, τουρισμό, εμπόριο, θέσεις εργασίας και ευημερία. Το 2014, για παράδειγμα, η αεροπορία υποστήριξε 8,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ, συνεισφέροντας πάνω από 621 δισεκατομμύρια ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.