Η εναλλακτική φιλοξενία μακριά από τον παραδοσιακό τρόπο διαμονής που προσφέρουν τα ξενοδοχεία αποτελεί τη βασική τάση των χρηστών στα Guest Review Awards της booking.com για το 2017.

Ειδικότερα, η διαμονή σε διαμερίσματα ξεπέρασε για πρώτη φορά τη διαμονή σε ξενοδοχεία, καταλαμβάνοντας το 30% των βραβευμένων θέσεων.

Παράλληλα, από τους πέντε κορυφαίους τύπους καταλυμάτων, οι τέσσερεις δεν αποτελούσαν παραδοσιακά ξενοδοχεία. Αντ ‘αυτού, τις υψηλότερς βαθμολογίες κατέλαβαν διαμερίσματα, ξενώνες, B & B και εξοχικές κατοικίες (ιδιωτικές κατοικίες).

Από τα δέκα κορυφαία ακίνητα στη Σιγκαπούρη, για παράδειγμα, υπάρχουν τρία διαμερίσματα, δύο ξενώνες, ένα B & B και μόλις τέσσερα ξενοδοχεία.

Αυτά τα ευρήματα δεν αποτελούν έκπληξη αν εξετάσουμε την προηγούμενη έρευνα της Booking.com που διεξήχθη με 19.000 ταξιδιώτες σε 26 χώρες – η οποία αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προτιμούν διακοπές με ενοικίαση κατοικίας αντί του ξενοδοχείου το 2018 καθώς και ότι το 21% των ερωτηθέντων θα έθεταν προς ενοικίαση το ακίνητό τους το επόμενο έτος. Επίσης ποσοστό 40% εξέφρασε επίσης την επιθυμία να διαμείνει σε ένα διαφορετικού τύπου κατάλυμα κατά τη διάρκεια του επόμενου ταξιδιού του.

Είναι εμφανές λοιπόν ότι τα παραδοσιακά ξενοδοχεία δεν αποτελούν την πρώτη επιλογή, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν.

Κατά τη διαδικασία των βραβείων, τα ακίνητα έπρεπε να έχουν ένα μέσο σκορ στα reviews 8,0 ή μεγαλύτερο με βάση τουλάχιστον πέντε κριτικές. Οι βαθμολογίες καθορίστηκαν με βάση πάνω από 140 εκατ. σχόλια.

Οι κορυφαίες χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη αναγνώριση στα βραβεία αξιολόγησης πελατών της Booking.com είναι κυρίως ευρωπαϊκές, συγκεκριμένα: Ιταλία (81.603), Γαλλία (33.500), Ισπανία (29.598), Γερμανία (25.969), Κροατία (24.395) ), Πολωνία (18.391), Ρωσία (18.300) και Ελλάδα (17.361). Οι Ηνωμένες Πολιτείες (30,502) κατέγραψαν επίσης πολύ υψηλά επίπεδα.