Η UNICEF ξεκινά σήμερα την Πρωτοβουλία Ανθρωπιστικής Αεροπορίας. Στο πλαίσιο αυτής της ορόσημης πρωτοβουλίας, περισσότερες από 10 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες  υπογράφουν συμφωνίες με τη UNICEF για την υποστήριξη της προτεραιότητας της παράδοσης εμβολίων COVID-19, βασικών φαρμάκων, ιατρικών συσκευών και άλλων κρίσιμων προμηθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Πρωτοβουλία θα λειτουργήσει επίσης ως παγκόσμιος μηχανισμός ετοιμότητας εφοδιαστικής για άλλες ανθρωπιστικές και υγειονομικές κρίσεις μακροπρόθεσμα.

«Η παράδοση αυτών των σωστικών εμβολίων είναι μια μνημειακή και πολύπλοκη επιχείρηση, λαμβάνοντας υπόψη τους τεράστιους όγκους που πρέπει να μεταφερθούν, τις απαιτήσεις ψυχρής αλυσίδας, τον αριθμό των αναμενόμενων παραδόσεων και την ποικιλία των διαδρομών », δήλωσε η Etleva Kadilli, Διευθυντής της UNICEF .

« Είμαστε ευγνώμονες σε αυτές τις αεροπορικές εταιρείες που ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Πρωτοβουλία Ανθρωπιστικής Αεροπορίας της UNICEF για την υποστήριξη της διάθεσης εμβολίων COVID-19 ».

Η Πρωτοβουλία Ανθρωπιστικής Αεροπορίας της UNICEF συγκεντρώνει τις αεροπορικές εταιρείες που καλύπτουν διαδρομές σε περισσότερες από 100 χώρες, υποστηρίζοντας το COVAX Facilit y – την παγκόσμια προσπάθεια που στοχεύει στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19.

Με βάση την ενδεικτική κατανομή και το σχέδιο κατανομής του πρώτου γύρου της Διευκόλυνσης COVAX, 145 χώρες θα λάβουν δόσεις για να εμβολιάσουν περίπου το 3% του πληθυσμού τους, κατά μέσο όρο, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι απαιτήσεις και τα σχέδια τελικής κατανομής .

Εκτός από την ιεράρχηση των αποστολών αυτών των προμηθειών που σώζουν ζωές, οι αεροπορικές εταιρείες θα λάβουν μέτρα όπως ο έλεγχος θερμοκρασίας και η ασφάλεια, ενώ θα προσθέτουν επίσης χωρητικότητα φορτίου σε δρομολόγια όπου χρειάζεται. Οι δεσμεύσεις τους είναι κρίσιμες για την έγκαιρη και ασφαλή παράδοση εμβολίων και κρίσιμων προμηθειών.

Η ασφαλής, έγκαιρη και αποτελεσματική μεταφορά προμηθειών που σώζουν ζωές είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για παιδιά και οικογένειες. Οι παραδόσεις COVAX και ο επακόλουθος εμβολιασμός των πρώτων εργαζομένων θα υποστηρίξουν τα συστήματα υγείας και κοινωνικής μέριμνας για την ασφαλή επανάληψη αυτών των κρίσιμων υπηρεσιών.