της Εύας Οικονομάκη

Στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει από το 2019 μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση προσέλκυσης νέων επενδυτικών σχεδίων αναφέρθηκε, στο πλαίσιο του 22ου ετήσιου Capital Link Invest in Greece Forum, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι ο τουρισμός, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, στη δημιουργία ενός πλαισίου φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων σχεδίων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό που έχει οδηγήσει στην απλοποίηση διαδικασιών, φέρνοντας ως παράδειγμα την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της επένδυσης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Στο κέντρο των επενδύσεων η Αθήνα

Αναφερόμενος στη επενδυτική δυναμική που έχει η Αθήνα, ο Χ. Θεοχάρης τόνισε πως τον τελευταίο χρόνο περίπου 40 ξενοδοχεία, κυρίως boutique, άνοιξαν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν επισκέπτες στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, είτε μέσω υπογραφής συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων είτε μέσω εξαγοράς.

Ο υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε επίσης σε 8 επενδυτικά τουριστικά σχέδια, ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στις στρατηγικές επενδύσεις, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στη δυναμική που έχει ο θαλάσσιος τουρισμός και συγκεκριμένα οι μαρίνες, με αιχμή τη μεγαλύτερη μαρίνα της χώρας, εκείνη του Αλίμου.

Ο Χ. Θεοχάρης υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τον ελληνικό τουρισμό, με τα στοιχεία να προέβλεπαν μία δυνατή χρονιά για την Ελλάδα. Ωστόσο, τόνισε το 2020 θα κλείσει με τον ελληνικό τουρισμό να επιτυγχάνει το 22%-24% των μεγεθών του 2019 και εκτίμησε ότι το 2021 ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει να αναπτύξει ταχύτητα και να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους, επιτυγχάνοντας το 50% των αφίξεων του 2019.

Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε επίσης για την ασφαλή επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, η οποία βασίστηκε σε τρεις άξονες, στην υιοθέτηση πρωτοκόλλων υγείας, στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και στη δημιουργία του εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης «EVA», ενώ κάλεσε τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι αναντίρρητα ένας ελκυστικός επενδυτικός και τουριστικός προορισμός.

Οι αλλαγές που φέρνει η υγειονομική κρίση

Από την πλευρά του ο Αλεχάντρο Πουερτόλας, ένας εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της HIP (Blackstone Group), τόνισε ότι η HIP θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και εστίασε στην επανατοποθέτηση της χώρας μας στον τουριστικό χάρτη.

Την πεποίθησή του ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει σε έναν βαθμό το υπάρχον τουριστικό μοντέλο και τις προτεραιότητες των ταξιδιωτών εξέφρασε ο Πολ Γομόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Hines Greece, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έχουν την επιθυμία να ταξιδεύουν. Τόνισε, δε, ότι τα ταξίδια αναψυχής θα ανακάμψουν ταχύτερα από τους άλλους κλάδους, υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος των MICE θα είναι εκείνος που θα δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα.

Στα επενδυτικά σχέδια της Brown Hotels εστίασε, την ίδια στιγμή, ο Λέον Αβιγκάντ, ιδρυτής και συνιδιοκτήτης της ξενοδοχειακής αλυσίδας, λέγοντας όπως στόχο αποτελεί η ανάπτυξη 20 ξενοδοχειακών μονάδων με τα brands του ομίλου στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Έδωσε, μάλιστα, την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, εκφράζοντας, παράλληλα, την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού.

Οι προτεραιότητες

Από την πλευρά της η Χλόη-Μαρία Λασκαρίδη, ανώτερη εκτελεστική διευθύντρια της εταιρείας ΛΑΨΜΑ, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή των συνηθειών των ταξιδιωτών που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση. Όπως τόνισε, οι προτεραιότητες των ταξιδιωτών έχουν αλλάξει και πλέον είναι πιο αυστηροί αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες των ξενοδοχείων και τις συνθήκες υγιεινής. Η Χλόη-Μαρία Λασκαρίδη εξήγησε πως πλέον οι επισκέπτες θέλουν όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με το προσωπικό των ξενοδοχείων και αναζητούν μία ολοκληρωμένη εμπειρία που θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή.

Η επικεφαλής της ΛΑΜΨΑ εστίασε επίσης στον καταλυτικό ρόλο που παίζει η κρουαζιέρα για τα μεγέθη των ξενοδοχείων που βρίσκονται στην Αθήνα και υπογράμμισε ότι η εποχικότητα, η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και οι υποδομές είναι τρεις από τους άξονες στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μέλλον για την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Στον κομβικό ρόλο της τεχνολογίας στην παροχή υπηρεσιών ειδικά στη μετά-COVID-19 εποχή αναφέρθηκε ο Ανδρέας Ταπράντζης, διευθύνων σύμβουλος της AVIS Greece, επισημαίνοντας ότι η υγειονομική κρίση έχει αλλάξει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι τουρίστες και τις υπηρεσίες που αναζητούν σε κάθε τους απόδραση. Τόνισε, δε, την ανάγκη εμπλουτισμού του ελληνικού τουριστικού προϊόντος πέρα από το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα».