Σε κορυφαίο hotspot για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο μετατρέπεται η Κροατία, καθώς η πολιτική της χώρας που ενθαρρύνει τη μαγνητοσκόπηση ταινιών φαίνεται πως αποδίδει. Συγκεκριμένα, αρκετές ταινίες επιλέγουν τον προορισμό της ανατολικής Μεσογείου για τα γυρίσματά τους, συμπεριλαμβανομένης της νέας ταινίας του James Bond καθώς και της συνέχειας του Mama Mia.

Η χώρα έχει εφαρμόσει μια ευνοϊκή φορολογική πολιτική για να ενθαρρύνει τις εταιρείες παραγωγής να κινηματογραφούν στη χώρα – μετά την τεράστια επιτυχία του Game of Thrones, μέρος του οποίου γυρίστηκε σε τοποθεσία της Κροατίας.

Μεταξύ των 16,6 εκατ. επισκεπτών από την Ευρώπη στην Κροατία πέρυσι ήταν λάτρεις της σειράς που επιθυμούσαν να δουν πού γυρίστηκε η επική ταινία. Αυτή η επιτυχία οδήγησε στη διοργάνωση περιοδειών του Game of Thrones σε τουριστικά hotspots όπως το Ντουμπρόβνικ, το οποίο είναι το σκηνικό για το King’s Landing και τον Blackwater Bay.

Τόσο μεγάλη είναι η δημοτικότητα της Κροατίας σε σημείο που ο εν λόγω προορισμός επιλέγει έναντι της Ελλάδας ως το περιβάλλον για τη δεύτερη ταινία Mamma Mia.

Εν τω μεταξύ, η επόμενη κορυφαία μυστική αποστολή του Τζέιμς Μποντ θα λάβει χώρα στην Κροατία καθώς ο ηθοποιός Daniel Craig θα κατευθυνθεί στην Κροατία του χρόνου για να κινηματογραφήσει την 25η ταινία Bond, με έναν τίτλο Shatterhand.

Τέλος, η Ivona Grgan, διευθύντρια του Οργανισμού Τουρισμού της Κροατίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου, όπου μαγνητοσκοπήθηκε το πρώτο Mamma Mia, σημείωσαν αύξηση 13% στους επισκέπτες τους και η Κροατία θέλει να επιτύχει παρόμοια αύξηση όταν το Mamma Mia: Here We Go Again κυκλοφορήσει το επόμενο καλοκαίρι”.