Στη σταδιακή άρση της δίμηνης καραντίνας προχωρά η Ουχάν, η κινεζική πόλη στην οποία πρωτοεμφανίστηκε ο φονικός κορωνοϊός τον περασμένο Δεκέμβριο.

Κάποιες γραμμές του μετρό μπήκαν σήμερα ξανά σε λειτουργία και τα σημεία ελέγχου στα όρια της πόλης άνοιξαν, ενώ επετράπη στους κατοίκους να ξαναδούν τους δικούς τους, δημιουργώντας σιγά-σιγά μια αίσθηση επιστροφής στην κανονικότητα.

Η άρση του αποκλεισμού στην Ουχάν σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στη μάχη της Κίνας απέναντι τον ιό, αν και πλέον ο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 200 χώρες.

Το πρώτο τρένο με ταξιδιώτες

Σε μια συμβολική κίνηση, το πρώτο τρένο ταξιδιωτών στο οποίο επετράπη να προσεγγίσει την πόλη μετά τον αποκλεισμό σταμάτησε στον σταθμό της Ουχάν λίγο μετά τα μεσάνυκτα. Η εικόνα έκανε τον γύρο των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Επιβαίνοντες ήταν δεκάδες κάτοικοι που αποκλείστηκαν στα τέλη Ιανουαρίου εκτός πόλης όταν οι Αρχές επέβαλαν καθεστώς καραντίνας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 54 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην ηπειρωτική χώρα χθες, και όλα αφορούν «εισαγόμενα» περιστατικά. Η ηπειρωτική Κίνα έχει τώρα 81.394 κρούσματα, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται κατά 3 στους 3.295, σύμφωνα με την Επιτροπή.