
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την παραλαβή εμβολίων κατά του κορωνοϊού με την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.
Με βάση τη συμφωνία, η Ε.Ε. θα άρει την απειλή να απαγορεύσει την εξαγωγή στη Βρετανία των εμβολίων της Pfizer-BioNTech, προσθέτει η εφημερίδα.
Από την πλευρά της, η βρετανική κυβέρνηση θα συμφωνήσει να παραιτηθεί από τις προμήθειες εμβολίων της Oxford-AstraZeneca, που επρόκειτο να εξαχθούν από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία της εταιρείας Halix, συνεργάτη της AstraZeneca.
Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν απείλησε ποτέ με απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων, αλλά έχει διευκρινίσει ότι πιθανόν να απαγορεύσει κατά περίπτωση τις αποστολές συγκεκριμένων εμβολίων σε χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού ή χώρες που δεν εξάγουν εμβόλια στην Ε.Ε.
«Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή των συνομιλιών με το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο», είπε μια πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες, Σάββατο, προσθέτοντας ότι δεν περιλαμβάνεται στις συνομιλίες η αποστολή εμβολίων που παρήχθησαν από τη Halix.
Μια δεύτερη πηγή της Ε.Ε. είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Ε.Ε. δεν έχει καμία πρόθεση να μοιραστεί με τη Βρετανία τα εμβόλια από τη Halix, που εκτιμάται ότι έχει ήδη παρασκευάσει αρκετές ποσότητες για περίπου 15-20 εκατομμύρια δόσεις και μπορεί να παρασκευάσει ποσότητες για πέντε εκατομμύρια εμβόλια τον μήνα.
Η βρετανική κυβέρνηση, η Pfizer-BioNTech και η AstraZeneca δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν, αναφέρουν οι Times.
«Πράσινο φως» από τον ΕΜΑ
Η ένσταση της Ε.Ε. ακολουθεί τις επανειλημμένες αρνήσεις της Βρετανίας να μοιραστεί με τις Βρυξέλλες τις δόσεις εμβολίων της AstraZeneca που παράγονται σε δύο εργοστάσια του Ηνωμένου Βασιλείου.
Την Παρασκευή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το «πράσινο φως» για τη λειτουργία μονάδων παραγωγής της Halix στην Ολλανδία όπου παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca και σε μια μονάδα παραγωγής της Pfizer, στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας.
Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μία χρονική περίοδο που η Ένωση προσπαθεί να ενισχύσει τις παραδόσεις εμβολίων το β’ τρίμηνο του έτους και να επιταχύνει τον ρυθμό εμβολιασμού, αναφέρεται στους Times.
Η ρήξη
Το πρόβλημα με τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη οδήγησε σε διαμάχη με τη Βρετανία, η οποία έχει εισαγάγει 21 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων παρασκευασμένων στην Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε.
Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η Βρετανία πρέπει να μοιραστεί περισσότερα, ιδίως για να καλύψει το έλλειμμα στις παραδόσεις των εμβολίων της AstraZeneca.
Οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο προσπάθησαν να μειώσουν τις εντάσεις την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι εργάζονται «για να δημιουργήσουν μια win-win κατάσταση και να επεκτείνουν την προσφορά εμβολίων για όλους τους πολίτες».