Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η απόφαση με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού στο σύνολο της Επικράτειας από σήμερα Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 και ώρα 06:00 έως και την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Κορωνοϊός: Ποια νέα μέτρα θα ισχύσουν το Πάσχα

Εστίαση και διασκέδαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά για όσους έχουν:

  • Κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
  • Κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες.
  • Νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Εκκλησίες

  • Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
  • Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.
  • Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αίρεται η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου

«Αυτό σημαίνει ότι εκεί που υπήρχε και υποχρέωση διενέργειας τεστ δεν θα χρειάζεται να διενεργείται» είπε ο κ. Πλεύρης. Το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί και το θέμα της άρσης επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για την είσοδο στη χώρα.

Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

  • Καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία και η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα θα γίνει χωρίς τη διενέργεια self test. Επίσης, θα υπάρξουν διευκρινίσεις για το πρωτόκολλο που αφορά την επαφή με κρούσματα.
  • Ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας ενώ από 1 Μαΐου έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.

Από την 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με επόμενες ΚΥΑ.

«Όλα τα μέτρα θα επανεξεταστούν αναλόγως με την εικόνα της πανδημίας», διευκρίνισε ο υπουργός Υγειας, Θάνος Πλεύρης.