Πιο αυστηροί περιορισμοί τίθενται σήμερα, μία ημέρα πριν ξεκινήσουν στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, σε Αυστρία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία. Ο κορωνοϊός έχει προσβάλει μέχρι στιγμής πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους στη Γηραιά ήπειρο.

Αυστρία

Έπειτα από τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, κατά τη διάρκεια της οποίας επετράπη στους Αυστριακούς να πάνε πάλι για σκι, από σήμερα τίθεται στη χώρα των Άλπεων σε ισχύ νέο γενικευμένο lockdown, το τρίτο κατά σειρά.

Το νέο lockdown προβλέπει περιορισμούς εξόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου και θα διαρκέσει έως την 24η Ιανουαρίου, με σχετική χαλάρωση των περιορισμών από τη 18η Ιανουαρίου για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ αντιγόνων.

Επίσης από τη 18η Ιανουαρίου, εκπαιδευτικοί, έμποροι και εμποροϋπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με πελάτες και οδηγοί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα.

Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία

Νέα σκληρά μέτρα, όπως κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και περιορισμός ή απαγόρευση των κοινωνικών επαφών, τίθενται σήμερα σε ισχύ τόσο στη Σκωτία, όσο και στη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε νέο lockdown έχει ήδη μπει και σε τμήμα της Αγγλίας από την 20ή Δεκεμβρίου προκειμένου να αναχαιτιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό.

Πού ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Χιλή και αρκετές άλλες χώρες, ξεκινούν αύριο εκστρατείες εμβολιασμού στις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. Κάθε χώρα ορίζει ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, ενώ χειρίζεται την οργάνωση της μεταφοράς και της αποθήκευσης των εμβολίων που προμηθεύεται.

«Τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε τελικά από αυτή την τραγωδία. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος», τόνισε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Ισχυρό πλήγμα στην Ευρώπη

Πάνω από 540.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή του πλανήτη με περισσότερα από 25 εκατ. κρούσματα της νόσου Covid-19, ξεπερνώντας ακόμη και τη Βόρεια Αμερική με 19,2 εκατ. κρούσματα. Στη Γηραιά ήπειρο, ο ιός εξαπλώνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν 250.000 νέες μολύνσεις κάθε μέρα κατά μέσο όρο, επί συνόλου 630.000 σε παγκόσμιο επίπεδο.