cyprus

Ο τουρισμός εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον και από τη βιώσιμη χρήση του φυσικού κεφαλαίου, αναφέρει ο ΚΟΤ σε ανακοίνωση του με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ΚΟΤ “αισθάνεται την ανάγκη να επικοινωνήσει στους εταίρους του στην τουριστική βιομηχανία και τους πολίτες την σημασία που προσδίδει στην προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωποποίητου περιβάλλοντος, από το οποίο εξαρτάται η αειφορία του κυπριακού τουρισμού”.

“Ο τουρισμός εξαρτάται από ένα υγιές περιβάλλον και από τη βιώσιμη χρήση του φυσικού κεφαλαίου. Η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών είναι άμεσα συνυφασμένη με την ποιότητα του περιβάλλοντος και αποτελεί καίρια πηγή ανταγωνιστικής διάκρισης”, σημειώνει.

H τουριστική στρατηγική, προσθέτει, “αναγνωρίζει ότι η ποικιλότητα και η ποιότητα των φυσικών πόρων συνιστά ουσιαστικό συγκριτικό πλεονεκτήματα για αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό αντικατοπτρίζεται μέσα από μια σειρά προγραμμάτων που σχεδίασε και υλοποίησε ο Οργανισμός σε συνεργασία με τους εταίρους του στον τουρισμό στην Κύπρο και το εξωτερικό”.

Ο ΚΟΤ, συνεχίζει η ανακοίνωση, “ παρακολουθεί στενά τις πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον γαλάζιο τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά”, όπως επισημαίνει, “σύνεστησε Ομάδα Εργασίας, η οποία ανάλαβε μέχρι τον Οκτώβριο να παρουσιάσει στους κοινωνικούς εταίρους μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις και τις υποδομές που προσφέρει η Κύπρος στο δυναμικό τομέα του γαλάζιου τουρισμού”.

Στην συνέχεια, αναφέρει, “θα προωθεί δικτύωση με τους κοινωνικούς εταίρους σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αναζητηθούν πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων”.

“Οι κυπριακές ακτές έχουν αναγνωριστεί πρόσφατα ως οι καθαρότερες σε όλη την Ευρώπη. Ευθύνη μας είναι να διατηρήσουμε εσαεί αυτή την πρωτιά. Ο ΚΟΤ υπήρξε πρωτοστάτης στην καθιέρωση του θεσμού της γαλάζιας σημαίας. Η διάκριση αυτή έχει απονεμηθεί σε 57 παραλίες της Κύπρου”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο ΚΟΤ αναφέρει, επίσης, ότι “η ανάπτυξη συνεργειών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο είναι ευεργετική για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία του τουρισμού. Στα πλαίσια πρωτόσκολου συνεργασίας με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Travel Foundation» εκπονείται πρόγραμμα για την διαχείριση των αποβλήτων στις ξενοδοχειακές μονάδες και πρόγραμμα για τις πράσινες παραλίες”.

Σημειώνεται ακόμη ότι “ο ΚΟΤ αναγνωρίζοντας τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για την αειφορία του κυπριακού τουρισμού που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας μας δεσμεύεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του μέσα από στοχοθετημένα προγράμματα. Η προσπάθεια είναι συνεχής. Προστατεύοντας το περιβάλλον διασφαλίζουμε ποιότητα ζωής για τους Κύπριους πολίτες και τους ξένους επισκέπτες που διαχρονικά δείχνουν προτίμηση στην Κύπρο μας”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ