Aύξηση στις κρατήσεις από 4% έως 30%  ανάλογα με την χώρα προέλευσης  περιμένει η Ελλάδα τόνισε μεταξύ άλλων η  Αν. Υπουργός Έλενα Κουντουρά στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Ειδικότερα,η κ. Κουντουρά δήλωσε αισιόδοξη και για τις επιδόσεις της φετινής χρονιάς και  ρίχνοντας το βάρος στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

<<H εικόνα του τετραμήνου του 2016 στα στοιχεία των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων αντανακλά τις πιέσεις από το προσφυγικό και κυρίως την συμπίεση του οδικού τουρισμού, λόγω των κλειστών συνόρων>>, ανέφερε η κ. Κουντουρά ενώ <<Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική στο πεντάμηνο και στο εξάμηνο, όπως δείχνουν τα συνολικά στοιχεία που έχουμε από τις επίσημες πηγές, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού που είναι σε καθημερινή επαφή με τους ξένους tour operators και παρακολουθούν την εξέλιξη των κρατήσεων.Η τάση των κρατήσεων είναι ανοδική συνολικά στην πλειοψηφία των αγορών μας με αυξήσεις στις κρατήσεις που κυμαίνονται από 4% έως και 30% ανά αγορά, με εξαίρεση ίσως τις αγορές των Κάτω Χωρών, που όμως έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν.Τα στοιχεία της ΥΠΑ για το πεντάμηνο δείχνουν αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις και τα στοιχεία του Ελευθέριος Βενιζέλος για το εξάμηνο δείχνουν επίσης αύξηση 5% των ξένων ταξιδιωτών. Με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία που έχουμε από τα αεροδρόμια, από τους ξένους tour operators και από τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, το 2016 έχει ξεκινήσει σε θετικό πρόσημο>>.

Παράλληλα, όσον αφορά τις βασικές τουριστικές αγορές της Ελλάδας όπως η Ρωσία τόνισε πως το 2015 με βάση τα επίσημα στοιχεία της Rostourism <<είχαμε 650.000 επισκέπτες και στόχος το 2016 είναι να ξεπεράσουν το 1 εκατ..Η στρατηγική μας στηρίζεται στις εθνικές συμφωνίες που υπογράψαμε με τους 6 μεγαλύτερους Tour Operators το Φεβρουάριο του 2016 για έως και 1.350.000 ταξιδιώτες. Λόγω τεχνικής εμπλοκής με το θέμα της visa τον Απρίλιο, μετακινήθηκαν από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα.Το θέμα της visa λύθηκε οριστικά από το Υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας του ΕΟΤ στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής>>.

Ακόμα, δίνεται έμφαση στις αγορές τις Μέσης Ανατολής με την κ. Κουντουρά να τονίζει ότι τα Εμιράτα αποτελούν κεντρικό πόλο διαμόρφωσης των τάσεων στη Μέση Ανατολή. Επισήμανε πως γίνονται προσπάθειες για πολιτική διασύνδεση και στήριξη με την πολιτική ηγεσία των Εμιράτων, καθώς και για τη διεύρυνση των συνεργασιών με τους τοπικούς travel agents, ενώ ενόψει του EXPO 2020 στο Ντουμπάι, υπάρχει συνεργασία για τη διείσδυση ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά των Εμιράτων. Έμφαση δίνεται και στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.

Αναφερόμενη στην αγορά της Κίνας, εστίασε στην προετοιμασία του σχεδίου τουριστικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια για απευθείας πτήσεις όλον τον χρόνο στην Ελλάδα από Κίνα. Για την Αμερική επισήμανε ότι είναι βασική αγορά, και με στοχευμένες δράσεις προώθησης και προβολής και συμφωνίες με tour operators, το υπουργείο εξασφάλισε απευθείας πτήσεις όλων των μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών. Μάλιστα, σήμερα, η αύξηση των τουριστικών ροών από την Αμερική προς την Ελλάδα εκτιμάται σε άνω του 40%.

Για την αγορά της Ευρώπης η υπουργός σημείωσε ότι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής θα αγγίξουν ποσοστό υψηλότερο του 20% σε σχέση με πέρυσι. «Επόμενος μας στόχος του υπουργείου είναι το άνοιγμα αγορών όπως η Ινδία και η Ν. Αμερική», επισήμανε η κ. Κουντουρά.

Προς το παρόν <<δεν υπάρχουν επιπτώσεις, ούτε έχει επηρεασθεί ο τουρισμός. Αν θα μειωθεί η έξοδος των Βρετανών τουριστών, θα μειωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις>>,σημείωσε η Έλενα Κουντουρά για τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό εξαιτίας του Brexit.

Επίσης, η κ. Κουντουρά επισήμανε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης προσφέρει ένα σταθερό σημείο επανεκκίνησης για την αναπροσαρμογή και την ανασυγκρότηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, σε νέες βάσεις, με μεγάλες και μικρές επενδύσεις.<<Δίνεται σαφές στίγμα προς την επιμήκυνση και διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εξειδικευμένων μορφών τουρισμού και ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών, ενώ αποτελεί ευκαιρία για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους τομείς της τουριστικής εκπαίδευσης και της απλοποίησης και κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας>> η κ. Κουντουρά.

Ιδιαίτερα τόνισε την σημαντική ώθηση στον ιαματικό τουρισμό και την ανάδειξη νέων ιαματικών προορισμών στην Ελλάδα, μετά από νομοθετική ρύθμιση που λύνει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα στη λειτουργία επιχειρήσεων ιαματικών εγκαταστάσεων και  μέσα από την παράλληλη αναγνώριση με ταχύτατους  ρυθμούς νέων ιαματικών πηγών σε όλη τη χώρα.

Στο σχεδιασμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνεται η ενδυνάμωση του ρόλου του τουρισμού ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, η  ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα νέα οργανογράμματα του Υπουργείου και του ΕΟΤ, η  κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας και  η ενισχυμένη προώθηση και προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης  Γιώργος Τζιάλλας αναφέρθηκε στα προγράμματα, τις δράσεις και τα αναπτυξιακά εργαλεία  για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην ελληνική τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια.
Μίλησε μεταξύ άλλων για τις  μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στη  δημιουργία Σύνθετων Τουριστικών Καταλυμάτων σε όλη τη χώρα καθώς και στην προώθηση  μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 έργων που αφορούν στην  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω της προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τη δημιουργία εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, μέσω του προγράμματος ενίσχυσης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και με τη δημιουργία νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου  Γεράσιμος Ζαχαράτος αναφέρθηκε στο έργο ενδυνάμωσης των Δομών του Υπουργείου και στην υπό εξέλιξη διαδικασία ολοκλήρωσης του συστήματος των Δορυφόρων Λογαριασμών, που μετά την ενεργοποίησή τους θα μπορέσει να ασκηθεί οικονομική πολιτική με βάση τον τουρισμό. Επίσης παρουσίασε το σχεδιασμό για την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που προβλέπει την επαναλειτουργία των σχολών ξεναγών και  την αναβάθμιση της ΑΣΤΕΡ και της ΑΣΤΕΚ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ  Δημήτρης Τρυφωνόπουλος αναφέρθηκε στην στρατηγική του ΕΟΤ για την προώθηση  και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς και την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων ύψους 527 .000 ευρώ ετησίως στη διαχείριση του Οργανισμού. Παρουσίασε το διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ ύψους 13,65 εκατ.  στο εξωτερικό,  που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων digital πρόγραμμα συνεργασιών με διαδικτυακές πλατφόρμες, τη συμμετοχή του ΕΟΤ σε 34 Διεθνείς Εκθέσεις για το 2016, την πραγματοποίηση από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα συνολικά 83 ταξιδίων εξοικείωσης για tour operators, δημοσιογράφους και travel bloggers (14 ανά μήνα) , στην υλοποίηση μέχρι σήμερα 22 ταξιδίων εξοικείωσης στα νησιά που δέχθηκαν στο παρελθόν πιέσεις από το προσφυγικό, και στην έγκριση από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα 421 εγκρίσεων ετησίων προγραμμάτων τουριστικής προβολής και επιμέρους δράσεων προβολής Περιφερειών και Δήμων της Ελλάδας.