Ο τουρισμός είναι  βασικός πυλώνας της οικονομίας, αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της χώρας και δημιουργεί περισσότερες από 750.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, επεσήμανε στην ομιλία της σήμερα η αν. Υπουργός Τουρισμού ,Έλενα Κουντουρά στην τρίτη διεθνή έκθεση  Posidonia See Tourism Forum που ασχολείται με τις εξελίξεις και τις δυνατότητες ανάπτυξης του  θαλάσσιου τουρισμού.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό έχει όραμα  μια Ελλάδα ανταγωνιστική, σύγχρονη και υπολογίσιμη δύναμη η οποία αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος .

Το υπουργείο:

1 )Στοχεύει στην επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου και η κρουαζιέρα  συμβάλλει ουσιαστικά. Ήδη από φέτος, κορυφαίοι tour operators  της παγκόσμιας αγοράς επεκτείνουν την ενεργή τους περίοδο από 180 στις 215 ημέρες.

2) Αναπτύσσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ιατρικό, συνεδριακό, θρησκευτικό κ.α. Ο  θαλάσσιος τουρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης  και με τις πολιτικές πρωτοβουλίες να καθιερωθεί η  χώρα μας σε κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας.

3) Στόχος  είναι η διείσδυση σε νέες αγορές, δημιουργώντας νέα τουριστικά προϊόντα, συνδέοντας τον πολυθεματικό τουρισμό, τον  πολιτισμό μας και την ιστορία μας.

4) Κωδικοποίηση  την τουριστική νομοθεσία. Το υπουργείο έχει ξεκινήσει την υλοποίηση  ενός σχεδιασμού που περιλαμβάνει και  τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό. Την αναβάθμιση των υποδομών για την ασφαλή παροχή ολοκληρωμένων ανταγωνιστικών υπηρεσιών , τη στελέχωση και την εξειδίκευση των υπηρεσιών , την προβολή και την επικοινωνία του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος, βασικές κατευθύνσεις που θα ωφελήσουν άμεσα την εξέλιξη του τομέα.

5) Συνεργασία  με την περιφέρεια, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ένα ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό και μια ενιαία τουριστική προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να δημιουργήσουμε ένα εθνικό τουριστικό brand.

Και όσον αφορά την κρουαζιέρα είναι σε άμεση συνεργασία για την αναβάθμιση τη συνολικής εικόνας και εμπειρίας  που βιώνουν οι επισκέπτες μας  από την ώρα άφιξης  στο λιμάνι και το χώρο υποδοχής, αλλά και σε όλες τις συνδεόμενες με το θαλάσσιο τουρισμό παρεχόμενες υπηρεσίες.

6) Επίσης βασική  προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων στον τουριστικό τομέα που θα διασφαλίσουν τη συνεχή και διαρκή ανάπτυξη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο θαλάσσιος τουρισμός  αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας, είναι κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και συμβάλλει καθοριστικά στην εθνική οικονομία.

Ο πολυνησιακός χαρακτήρας της χώρας μας με τα χιλιάδες χιλιόμετρα των ακτών μας, τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία μας,  η υπερπροσφορά προορισμών με αναγνώριση στην παγκόσμια αγορά, αποτελούν αξεπέραστα συγκριτικά πλεονεκτήματα  για την ραγδαία ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού.

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών  για την αλματώδη ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού βρίσκουν την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, έτοιμη να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή αγορά .

Το 2015 φέρνει ήδη σύμφωνα με εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας, τα πρώτα θετικά μηνύματα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.Πολλά ελληνικά λιμάνια συγκαταλέγονται μάλιστα στα δημοφιλέστερα της Ευρώπης σε αριθμό επισκεπτών.Περισσότερα από 40 δις ευρώ υπολογίζεται η συμβολή της Κρουαζιέρας στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.Το υπουργείο τουρισμού επενδύει σε όλες τις μορφές του θαλάσσιου τουρισμού, στο σημαντικό τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας, στο γιωτινγκ, στα τουριστικά σκάφη αναψυχής.