Η παγκόσμια αγορά τουρισμού ευεξίας αναμένεται να φτάσει τα 1.592,6 δις. δολάρια έως το 2030 καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 7,2% από το 2023. Αυτό αναφέρει πρόσφατη έρευνα από την εταιρεία Market Digits. Για την τρέχουσα χρονιά η αξία της υπολογίζεται στα 801,6 δις. δολάρια.

Μάλιστα, το τμήμα καταλυμάτων κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά το 2022. Ο τουρισμός ευεξίας αναφέρεται σε ταξίδια που επικεντρώνονται στη διατήρηση ή τη βελτίωση της προσωπικής ευημερίας.

Οδηγείται από την επιθυμία για υγιεινή ζωή, την πρόληψη ασθενειών, τη μείωση του άγχους, τη διαχείριση της ανθυγιεινής ζωής.

Η κλίση των τουριστών να κοινωνικοποιούνται με τους ντόπιους και να μάθουν για τη φύση και τον πολιτισμό τους ως τρόπος διατήρησης μιας υγιούς ζωής.

Κυρίαρχα τα ξενοδοχεία

Όσον αφορά στον τύπο υπηρεσιών, το τμήμα των καταλυμάτων κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς του τουρισμού ευεξίας το 2020 και αναμένεται να διατηρήσει την κυριαρχία του κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Τα ξενοδοχεία γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού ευεξίας, καθώς η διαμονή αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της τουριστικής ανάπτυξης για χώρες και περιοχές.

Ποια αγορά πρωτοστατεί

Η Βόρεια Αμερική πρωτοστάτησε στην αγορά του τουρισμού ευεξίας το 2020 και αναμένεται να διατηρήσει αυτή τη τάση καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης. Η ισχυρή ζήτηση της περιοχής για υγεία και ευεξία συμβάλλει στη θέση της ως ηγετικής αγοράς για τον τουρισμό ευεξίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εσόδων από τον τουρισμό ευεξίας, λόγω της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για ολιστικές θεραπείες υγείας και υψηλού διαθέσιμου εισοδήματος που ενθαρρύνουν τα ταξίδια που σχετίζονται με την υγεία.