Τον ένα τόνο φτάνουν τα τροφικά υπολείμματα μεγάλων ξενοδοχείων του νησιού που καθημερινά τίθενται σε επεξεργασία στην πιλοτική μονάδα του επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα και μετατρέπονται σε ζωοτροφές στο οποίο συμμετέχουν τέσσερα πεντάστερα ξενοδοχεία του Ηρακλείου.

Αντικείμενο του πρόγραμματος είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης.

Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η μονάδα εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Ηρακλείου και του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που σχεδιάζεται να γίνει σε έκταση άνω των 270 στρεμμάτων βορείως της Βιομηχανικής Περιοχής. Ένα Πάρκο που πρόκειται να συνδυάσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση με την αναψυχή, προβλέπεται να είναι ανοιχτό σε επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και φορέων και να μπορεί να αναπτύσσει ταυτόχρονα, διάφορες δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας.

Το πρόγραμμα LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619 ευρώ και η επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε 1.459.227 ευρώ.

Οσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος μπορούν να επικοινωνούν με τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης καθημερινά, κατά τις εργάσιμες ώρες, στο τηλέφωνο 28103616160 και να ενημερώνεται αναλυτικά για τις προδιαγραφές συμμετοχής.