Στις επιπτώσεις του Brexit στις τοπικές οικονομίες και ιδιαίτερα στην περιφέρεια Κρήτης, αναφέρεται το Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Γιάννης Κουράκης. Ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου, απαντά στο σχετικό έγγραφο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz, σε μια προσπάθεια της ΕΕ να καταγράψει τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η απάντηση Κουράκη, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς κινείται στο άξονα του τουρισμού, στον τομέα δηλαδή που έχει κυρίαρχο ρόλο στις συναλλαγές Κρήτης – Βρετανίας. Η υποτίμηση της βρετανικής Λίρας, αλλά και η επαναφορά της βίζα για της τους ξένους επισκέπτες, είναι οι κύριοι παράγοντες διατάραξης της υφιστάμενης κατάστασης…

Ακόμα, αναφέρεται στην ανάγκη ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου, αλλά και στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί καταρχήν μια μελέτη για τις επιπτώσεις του Brexit στον τουρισμό με έντονη περιφερειακή διάσταση ειδικά προσανατολισμένη στις περιφέρειες της Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, θα ήταν σκόπιμο να σχεδιαστεί ένας Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Προσαρμογής με Συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία με στόχο τον αναπροσανατολισμό των οικονομικών συναλλαγών στις τοπικές οικονομίες που πλήττονται περισσότερο.