Νέο πλήγμα για τον Τραμπ με την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ, μετά την απόρριψη σχετικού νομοσχεδίου προσωρινής χρηματοδότησης, που είχε υποβληθεί προς ψήφιση στη Γερουσία.

Οι Δημοκρατικοί είχαν δηλώσει ότι δεν θα δέχονταν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλέπεται η παράταση του προγράμματος DACA που αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, βάσει του προγράμματος αυτού, μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.

Οι διακομματικές συναντήσεις των Ρεμπουπλικάνων -που διαθέτουν 51 έδρες στο σώμα αυτό σε σύνολο 100- με τους Δημοκρατικούς δε κατάφεραν να μεταπείσουν τους τελευταίους.

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ των δύο πλευρών για τις ευθύνες στην αποτυχία υιοθέτησης νομοσχεδίου, οι ΗΠΑ από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής (7:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδας) ζουν την πρώτη παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους από τον Οκτώβριο 2013.

Κατά τη διάρκεια της αναστολής των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εργάζεται μόνο το προσωπικό που θεωρείται απαραίτητο και οι υπόλοιποι βγαίνουν σε άδεια ή τίθεται σε προσωρινή αναγκαστική αργία.

Σε ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν, το Κογκρέσο έχει ψηφίσει την καταβολή αναδρομικά των μισθών των ομοσπονδιακών υπαλλήλων κάτι που όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος, αναμένεται να ακολουθήσει και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.