Κρίσιμες επαφές για την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου τη διετία 2018-2019, αλλά και τα πιθανά αντισταθμιστικά μέτρα αρχίζουν από τις 10:30 της Τρίτης στο ξενοδοχείο Hilton. Στον νέο αυτό γύρο που θα κρατήσει μια εβδομάδα, θα συμμετάσχουν σχεδόν real-time οι κεντρικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη από την κυβέρνηση και γι’ αυτό θέλει «οι αποφάσεις να είναι συλλογικές».
Η Τρίτη είναι η κρίσιμη μέρα για να ξεκαθαρίσουν δύο πράγματα:
– Πρώτον, πόσο μεγάλο είναι το κενό που βλέπουν οι Θεσμοί το 2018. Το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 800 εκατ., ενώ η Κομισιόν στα 200-300 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στο τραπέζι ήδη βρίσκονται σενάρια για την κάλυψη τρύπας 500 εκατ. ευρώ με τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8.636 ευρώ που είναι σήμερα στις 7.200 ευρώ από 1.1.2018 και στις 5.900 ευρώ από 1.1.2019 (για να καλύπτονται και τα μέτρα του 2019). Συνολικά, αν δεν αλλάξουν οι συντελεστές, η ετήσια απώλεια πραγματικού εισοδήματος για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς θα φτάσει το 2019 στα 600 ευρώ.
– Δεύτερον, την Τρίτη θα συζητηθεί ποιο θα είναι το ύψος των περικοπών στις συντάξεις από 1.1.2019 και ποιους θα αφορούν τα λεγόμενα αντίμετρα. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει εξασφαλίσει ότι τα συνολικά μέτρα του 2019 θα είναι 400 εκατ. ευρώ λιγότερα -3,2 αντί για 3,6 δισ. ευρώ- και ότι η νέα περικοπή στις συντάξεις θα εφαρμοστεί σταδιακά την τριετία 2019-2021. Αν όμως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητάει εξοικονόμηση τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό τότε οι περικοπές για τους υφιστάμενους συνταξιούχους θα είναι μεγάλες.
Για να βρεθεί αυτό το ποσό οι μειώσεις στη λεγόμενη «προσωπική διαφορά» θα πρέπει να ξεκινούν από τα 60 ευρώ το μήνα (720 ευρώ το χρόνο) για τα χαμηλότερα κλιμάκια. Αν η περικοπή δεν γίνει οριζόντια, η προστασία των χαμηλότερων συντάξεων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ολική εξαφάνιση της προσωπικής διαφοράς για τις υψηλότερες, άρα σε απώλειες πάνω από 300 ευρώ το μήνα.
Τι χάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι
Με βάση το πλαίσιο που διαμορφώνεται οι χαμηλοσυνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν 1 έως 2 συντάξεις το χρόνο με όρους πραγματικού εισοδήματος από την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» και τη μείωση του αφορολόγητου -την ίδια στιγμή κορυφαίοι παράγοντες της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης υπόσχονται τη χορήγηση 14ης σύνταξης…
Επιπλέον, αυτοί που θα επιβαρυνθούν δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που θα δουν ελαφρύνσεις, όπως παραδέχτηκε το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομιών κ. Γιώργος Χουλιαράκης. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων» ανέφερε.
Άλλες πηγές υποστηρίζουν πως ούτε το λεγόμενο «ουδέτερο αποτέλεσμα» των μέτρων το 2019 δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αν δεν πιαστούν οι στόχοι. «Τα λεγόμενα αντίμετρα θα μπορούν να συζητηθούν αν ξεπεραστεί ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν δεν πιαστεί ο στόχος δεν ισχύει ότι τα αντίμετρα θα είναι απλώς λιγότερα. Τα αντίμετρα δεν θα υπάρχουν» δηλώνει στο newmoney.gr στέλεχος της Κομισιόν και προσθέτει: «Η διαδικασία για τη διάθεση της υπερ-απόδοσης υπάρχει ήδη στο μνημόνιο και όλα θα πρέπει να συμφωνούνται από πριν».
Στο πλαίσιο αυτό οι Θεσμοί εκφράζουν ήδη αντιρρήσεις για το ξήλωμα μέτρων που αποδίδουν έσοδα και συμφωνήθηκαν στο παρελθόν. Πολύ δύσκολη πρέπει να θεωρείται η συμφωνία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και του ΦΠΑ στα νησιά. Αντιθέτως η Κομισιόν δίνει έμφαση στην παρουσίαση ενός αναπτυξιακού πακέτου για τη μείωση της ανεργίας με δράσεις από το ΕΣΠΑ και τη συνδρομή ακόμη και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μιλώντας την Καθαρά Δευτέρα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δεν επανέλαβε τη δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου περί «ουδέτερου αποτελέσματος» των μέτρων. Αυτή τη φορά είπε ότι «το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής». Δεν διευκρίνισε πάντως αν τα εισπρακτικά έσοδα θα αντισταθμιστούν πλήρως και για ποιους.
Πίεση Βελκουλέσκου και για τις τράπεζες
Νέο «φασούλι» από την πλευρά του ΔΝΤ φέρνει στο φως η πληροφορία ότι το Ταμείο απαιτεί την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών με ποσό 5 δισ. ευρώ, το μισό δηλαδή των 10 δισ. ευρώ που γράφει ότι ίσως χρειαστούν στην τελευταία του έκθεση. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να απορρίπτει τους υπολογισμούς του Ταμείου και αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία στην εκπρόσωπό του Ντέλια Βελκουλέσκου που δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.
Το πρόγραμμα
Τα ραντεβού της ημέρας έχουν ως εξής: Στις 10.30 το πρωί της Τρίτης ο κ. Τσακαλώτος με τον κ. Χουλιαράκη θα εγκαινιάσουν το γύρο των επαφών με πρώτο θέμα την έναρξη λειτουργίας του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Τη σκυτάλη θα πάρει στις 12.00 ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης με βασικό αντικείμενο ενδιαφέροντος την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και την πίεση από το ΔΝΤ για την πώληση του 17%.
Τα κρίσιμα ζητήματα του αφορολόγητου και των συντάξεων θα συζητηθούν το βράδυ. Στις 19.00 επισκόπηση θα γίνει επισκόπηση θεμάτων και στις 20.30 θα μπουν στο τραπέζι τα δημοσιονομικά. Στο διάστημα ανάμεσα στις πρωινές και στις βραδινές διαπραγματεύσεις ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει στις 16.00 την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.
Πηγή : www.newmoney.gr