Μια μικρή ανάπαυλα από τη δύσκολη πολλές φορές καθημερινότητά τους επιχειρούν να έχουν πολλοί Κρητικοί οι οποίοι επιλέγουν να περάσουν τις ημέρες των εορτών σε κάποιο αγροτουριστικό κατάλυμα ή παραδοσιακό ξενώνα ξεφεύγοντας έστω και για λίγο από το άγχος και τα προβλήματα.
Μεγάλο είναι και φέτος το ενδιαφέρον από τους Κρητικούς και όχι μόνο που επισκέπτονται δωμάτια σε ξενώνες ή αγροτουριστικά καταλύματα με τις πληρότητες να είναι πολύ υψηλές αυτές τις ημέρες λόγω και των εορτών .

Μάλιστα σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ένωσης Αγροτουρισμού Κρήτης Κορίνα Μηλιαράκη, σε γενικές γραμμές οι επιχειρήσεις αυτές είναι γεμάτες ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια λίγα δωμάτια για εκείνους που δεν έχουν κλείσει μέχρι στιγμής.

Μεγαλύτερη ζήτηση όπως επισημαίνει παρουσιάζεται στα αγροτουριστικά καταλύματα και στους παραδοσιακοί ξενώνες που πραγματοποιούν δραστηριότητες για μικρούς αλλά κυρίως για μεγάλους όπως για παράδειγμα ιππασία, ποδηλασία και άλλα όπου δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη πέρα από τη διαμονή του να κάνει και κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες. Μεγάλη ζήτηση επίσης έχουν και τα καταλύματα που συνδυάζουν και τη γαστρονομία , την καλή κρητική κουζίνα.

Συνήθως οι επισκέπτες επιλέγουν να περάσουν τρείς με τέσσερις ημέρες λόγω και της οικονομικής δυσκολίας που υπάρχει στα νοικοκυριά ενώ παλαιότερα παρέμεναν όπως αναφέρει περισσότερες ημέρες. Ωστόσο η κίνηση και φέτος είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Αυτή τη στιγμή όπως επισημαίνει η κα. Μηλιαράκη, και οι ξένοι τουρίστες επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στο νησί μας. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αγροτουριστικές μονάδες που είναι γεμάτες με ξένους τουρίστες» αναφέρει η ίδια.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες μετά δηλαδή από την Πρωτοχρονιά . Στην Κρήτη σύμφωνα με την κα. Μηλιαράκη υπάρχουν συνολικά 80 αγροτουριστικά καταλύματα και ξενώνες με τα περισσότερα να βρίσκονται σε Χανιά και Ρέθυμνο .

Σε ότι αφορά τις τιμές αυτές διαφέρουν ανάλογα με το κατάλυμα και τις παροχές που προσφέρει καθένα από αυτά όπως και το αν περιλαμβάνει φαγητό ή όχι.