Φαίνεται πως η Κροατία αξιοποιεί τη δημοτικότητα που της χάρισε το Game of Thrones, αλλά και οι ομορφιές της που προσελκύουν πολλούς τουρίστες ετησίως, και αυξάνει τον τουριστικό φόρο κατά 25%, με την προοπτική μεγαλύτερων εσόδων από τον τουρισμό, που θα αξιοποιηθούν αναλόγως.

Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες σε δημοφιλείς προορισμούς θα χρεώνονται επιπλέον 10 kuna (1,35 ευρώ) αντί για 8 kuna (1,08 ευρώ) την ημέρα στα καταλύματα, με εξαίρεση τα κάμπινγκ.

Αυτό θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου 2019 και θα αφορά μόνο τις περιόδους αιχμής, ενώ τα χρήματα που θα συλλεχθούν από το μέτρο, θα χρησιμοποιηθούν για να ενισχύσουν τη θέση της Κροατίας στον ανταγωνιστικό τομέα της βιομηχανίας τουρισμού.

Ο φόρος δεν θα απορροφάται από το κράτος, αλλά θα διανέμεται σε πόλεις και χωριά, στο Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Κροατίας και στον Ερυθρό Σταυρό.

Το 2017, συγκεντρώθηκαν 464 εκατομμύρια kuna (62 εκατομμύρια ευρώ) από τουριστικούς φόρους, σύμφωνα με το Total Croatia News και μάλλον το νούμερο πρόκειται να αυξηθεί, αφού η χώρα ανεβαίνει συνεχώς τουριστικά.